Şase poliţişti de frontieră de la Giurgiu au fost trimişi în judecată, acuzaţi că au luat, de sute de ori, între 200 şi 300 de lei de la şoferi care intrau în ţară, invocând nereguli găsite în acte.Cei şase poliţişti de frontieră au participat anterior la cursuri la care erau învăţaţi să nu ia mită.

Direcţia Generală Anticorupţie Giurgiu a terminat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu a emis rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a 6 poliţişti de frontieră de la Giurgiu, pentru luare de mită, anunţă DGA.

„Dosarul penal a fost constituit ca urmare a datelor şi informaţiilor obţinute în urma investigaţiilor, dar şi a formulării unui denunţ de către un transportator, care au relevat existenţa unei situaţii infracţionale în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, în ceea ce priveşte săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu operaţiunile de control la frontieră, în care sunt implicaţi poliţiştii de frontieră ce execută serviciul pe sensul de intrare în România”, arată DGA.

Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie-mai 2019, poliţiştii de frontieră au luat de mai multe ori mită, cerând şi primind diverse sume de bani de la şoferi care au trecut frontiera, pe sensul de intrare în România. Pentru a-i convinge să le dea bani, poliţiştii de frontieră invocau diverse nereguli constatate la documentele persoanelor şi autovehiculelor, lipsa unor autorizaţii şi documente de însoţire a mărfurilor, ceea ce ar fi atras verificări suplimentare.

Surse din cadrul anchetatorilor au declarat că poliţiştii de frontieră de la Giurgiu suspectaţi au luat, de sute de ori, între 200 şi 300 de lei de la şoferi.

Probatoriul a fost administrat cu sprijinul Serviciului Operaţii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

În perioada 2017-2019, Direcţia Generală Anticorupţie a avut mai multe activităţi de informare şi instruire anticorupţie, activităţi la care a participat personalul din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, inclusiv cei 6 inculpaţi.