Actualitate, Stiri

Politicienii dau înapoi, protestele împotriva proiectului minier de la Roşia Montană continuă!

Mii de oameni sunt aşteptaţi în stradă şi în cea de-a 9 zi. Protestele pentru Roşia Montană continuă şi după declaraţiile premierului Victor Ponta şi cele ale lui Crin Antonescu. Este cea de-a noua zi de proteste.

protestatariPe pagina de Facebook “Uniţi Salvăm”, se menţionează că protestele în stradă vor continua până în momentul în care: Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaților, va vota respingerea proiectului de lege; Guvernul va respinge în procedură de urgență prin hotărâre de guvern acordul de mediu; Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativa a României pentru UNESCO; Cianura va fi interzisă prin lege în activitățile miniere din România şi până când cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu) vor fi demiși.

“Astăzi, 9 septembrie, se va ieşi din nou în stradă! Metoda cianurării trebuie interzisă, locul Roşiei Montane e în UNESCO iar autorii legii trebuie demişi. Chemăm alături cetăţenii şi pentru a ne apăra şi pentru a opri otrăvirea apei, aerului şi pământului prin pornirea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist prin fracturare hidraulică!”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei România Fără Ei.

Mii de români din întreaga ţară au protestat, duminică, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Sub sloganul “Uniţi Salvăm Roşia Montană”, românii au ieşit în stradă la Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Iaşi, Baia-Mare, dar şi în alte oraşe din România şi din străinătate. În Capitală au ieşit cel puţin 8.000 de persoane, potrivit jandarmilor, deşi organizatorii ridică numărul undeva între 10.000 şi 15.000.

Numărul participanţilor s-a modificat constant, în condiţiile în care unii s-au alăturat pe parcurs marşului prin oraş, iar alţii au plecat înainte de a ajunge la punctul final – Piaţa Universităţii. Nivelul maxim de participare a fost atins în zona Ştefan cel Mare-Obor-Moşilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: “Şi cu asta, basta!”. Ponta a spus că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, e declarat că proiectul Roşia Montană trebuie respins. “Proiectul exploatării nu poate fi susţinut”, a spus Antonescu, adăugând că vorbeşte în nume propriu, şi nu al PNL.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început, pe 1 septembrie, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.