Featured, International

Politica monetară are consecințe neașteptate: a generat o inflație de bebelusi

Politica monetară are consecințe neașteptate: Tăierile de dobânzi operate de băncile centrale, menite să stimuleze consumul și să ridice inflația, au consecințe nebănuite.

Politica monetară are consecințe neașteptate: Un studiu mai puțin obișnuit al Băncii centrale a Angliei arată că politicile sale în perioada post-criză au dus la creșterea natalității. E o premieră studierea unui astfel de efect. Economiștii Bank of England susțin că s-au născut 14.500 de bebeluși în plus în ultimii zece ani datorită banilor ieftini, relatează Reuters.

Cercetarea s-a concentrat pe efectele pe care relaxarea politicii monetare a avut-o asupra vieții de familie. Premisa a fost că la fiecare reducere a dobânzii de bază cu un punct procentual se produce un efect în ratele la creditele ipotecare variabile, cele mai întâlnite în Marea Britanie. Rezultatul studiului a fost că, în medie, o reducere cu un punct procentual a dobânzii de politică monetară a condus la majorarea ratei natalității cu 2%.

În același timp, cercetătorii s-au uitat și la evoluția din Statele Unite, acolo unde piața imobiliară este bazată pe ratele fixe la credite. În Statele Unite natalitatea a scăzut. Percepția e diferită. Mediul economic este mai dificil, dar sarcina financiară pentru creditul imobiliar rămâne constantă.

Deci soluția este dobânda variabilă. Și ar fi veste proastă și pentru România, unde creditele în funcție de ROBOR sau noul IRCC încep să fie înlocuite de ratele fixe.

Cercetarea, totuși, este limitată la acest interval post criză în care au dominat politicile monetare extrem de relaxate. Dacă se parcurge drumul invers, spre normalizarea dobânzilor și creșterea ratelor, atunci ar fi și deflație de bebeluși.

 

blank