Featured, Social

Poliția Sibiu a deschis, sâmbătă, un dosar penal pentru distrugere în urma incendiului izbucnit la depozitul de substanțe periculoase

Poliția Sibiu a deschis, sâmbătă, un dosar penal pentru distrugere în urma incendiului izbucnit la depozitul de substanțe  periculoase, uleiuri folosite și vopsea. În urma probelor recoltate de DSP, nu au fost depășite cotele de poluare, oamenii care locuiesc în zonă nefiind în pericol, scrie Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu, Elena Welter, polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere după incendiul de la depozitul de substanțe periculoase din municipiul Sibiu.

„În cauză s-a deschis un dosar penal de cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă. La cercetări participă polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Arme, Explozivi Și Substanțe Periculoase și Serviciului Criminalistic. Investigația se află în curs de desfășurare și urmează a stabili toate circumsțantele producerii incidentului”, a spus Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

Șeful ISU Sibiu, Laurențiu Cosmin Balcu, a declarat că din comunicarea pe care a avut-o cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu, oamenii care locuiesc în zonă nu au fost în pericol.

„Mi-a comunicat Direcția de Sănătate Publică faptul că nu au fost depășite cotele admise privind poluări sau contaminări ale aerului. Cetățenii Sibiului nu sunt în pericol din acest punct de vedere”, a declarat șeful ISU Sibiu.

Potrivit acestuia, clădirea în care funcționa depozitul de substanțe periculoase era autorizat ISU din anul 2017.

„Suprafața totală a operatorului este de 2.620 mp, în principal are o hală mare, de 1.300 de mp, compartimentată în 3 hale mici. E autorizată de noi în privința riscului la incendiu de risc mare, în 2017. Raportat la incendiul care s-a produs, acum noi verificăm, pe lângă stabilirea cauzei probabile de incendiu, şi respectarea autorizaţiei şi verificăm şi respectarea măsurilor (din autorizație – n.r.). E clar că s-a încălcat legislaţia în momentul în care avem un incendiu. (…) Noi vom aplica legea”, a mai spus Balcu.

Balcu a precizat că, până sâmbătă la amiază, operatorul economic nu a transmis ce cantități de substanțe periculoase au ars și nici ce fel de substanțe, intervenția pompierilor fiind, astfel, una extrem de riscantă.

„Nu cunosc cantități, dar din ce am discutat, peste 80 de tone de subtanțe. Nu știu ce fel de substanțe. Urmează să ne dea operatorul exact ce substanțe. Nu doar nouă, ci și IPJ-ului, Gărzii de Mediu și celorlalte instituții care au implicare în această misiune. Sunt deșeuri unele periculoase, reziduuri. (…) Intervenția a fost foarte periculoasă, nu știa nimeni să ne spună ce substanțe, ce cantități. Am dat ordin ca niciun pompier să nu intre în dispozitivul de stingere fără aparatele de aer, fără mijloc de protecție individuală. Sunt vapori acolo foarte puternici”, a afirmat Balcu.

Mai mult, unui pompier, șofer pe o autospecială de stingere i s-a făcut rău și a fost dus la spital, însă, după ce a primti îngrijiri medicale, a putut pleca acasă, neavând nevoie de internare.

Peste 200 de pompieri au intervenit, în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, pentru a stinge un incendiu izbucnit la un depozit de uleiuri și vopsea din municipiul Sibiu. Nu au existat victime,iar incendiul a fost lichidat după nouă ore.

La ora transmiterii acestei știri, pompierii asigură zona, deoarece e posibil să mai existe focare ascunse.

blank