Actualitate, Featured

Poliția Română va avea sistem de rcunoaștere facială

Poliţia Română îşi face sistem de recunoaştere facială, dar nimeni nu va fi urmărit pe stradă de camerele de luat vederi, asa cum se întâmplă în Marea Britanie sau în China.

Sistemul va recunoaşte, pe baza trăsăturilor faciale, doar condamnaţii, persoanele urmărite şi dispăruţii.

Practic, baza de date pe care poliţia o are deja va fi îmbunătăţită cu fotografii, pentru ca anchetatorii să găsească mai uşor şi mai repede infractorii sau victimele. Directorul adjunct al Institutului Naţional de Criminalistică (INC) a explicat, cum va funcţiona sistemul de recunoaştere facială, care ar trebui să fie funcţional până la finalul anului viitor.

Reporter: Care sunt categoriile de persoane vizate de acest sistem de recunoaştere facială?

Comisar şef Valentin Epure, director adjunct al INC: Persoane care au fost condamnate, persoane care au dobândit calitatea procesuală de suspect, persoane dispărute, persoane cu identitate necunoscută şi persoane decedate cu identitate necunoscută. Sunt singurele categorii de persoane ale căror date se vor regăsi în baza de date NBIS. Pentru această bază de date, poliţia doreste să implementeze un sistem automat de recunoaştere facială, astfel încât să fie posibilă identificarea unei persoane, folosind informaţiile care deja sunt relevante pentru noi şi pe care deja le stocăm.

Reporter: Dar oamenii să înţeleagă că vor fi înregistraţi în permanenţă?

Comisar şef Valentin Epure, director adjunct al INC: Nu, nici pe departe. În cadrul cerinţelor tehnice ale acestui sistem nu sunt prevăzute posibilităţi de interconectare cu camere video de niciun fel, fie că sunt publice sau private. Mai mult decât atât, sistemul nu va accepta înregistrări video care să fie încărcate în aplicaţie, astfel încât să fie extrase imagini faciale de persoane. Singurul lucru care va putea fi încărcat în soluţia de recunoaştere facială este reprezentat de imagini statice, deci sistemul nu va monitoriza absolut nimic.

Reporter: În alte ţări există astfel de sisteme de multă vreme şi au apărut tot felul de controverse legate de intimitatea persoanei.

Comisar şef Valentin Epure, director adjunct al INC: Aceste controverse au apărut pentru că unele sisteme de recunoaştere, care au fost implementate în alte state, realizează o conexiune cu camerele de supraveghere şi realizează monitorizarea persoanelor care, de exemplu, tranzitează un spaţiu public. Noi nu ne-am propus acest lucru încă din faza incipientă a proiectului. În baza de date sunt stocate doar imagini care sunt realizate de poliţişti în sediile de poliţie. În ceea ce priveşte persoanele necunoscute, a căror identificare se doreşte, sursele acestor imagini pot fi multiple, în funcţie de probatoriul care există. Pot fi imagini statice, pot fi imagini imprimate care sunt ridicate cu ocazia cercetării, în cazul dispariţiei unei persoane, sau pot fi imagini extrase din înregistrăti video şi înregistrările să fie obţinute de organele judiciare în cadrul procesului de administrare a probelor. Mai puţin de 0,4% din poliţişti vor opera acest sistem, doar poliţişti criminalişti, şi îl vor accesa exclusiv pe bază de nume de utilizator şi parolă.

 

blank