Poliția Națională Spaniolă în colaborare cu Europol au desființat un grup de criminalitate organizată implicat în infracțiuni privind facilitarea imigrației ilegale și fraudarea documentelor.

În urma perchezițiilor, s-au descoperit mai multe dispozitive mobile, aproximativ 2.000 de pașapoarte și cărți de identitate falsificate (56 de naționalități diferite), 13.000 de euro numerar și o agendă care conține evidența contabilă a activității infracționale (comenzi, prețuri, livrări), echipament pentru falsificarea documentelor, inclusiv două imprimante, o mașină pentru laminare, un scaner, un laptop dedicat și multe alte obiecte de mare importanță.

Rețeaua criminală a fost implicată în contrafacere și distribuție a documentelor falsificate. Aceste documente au fost folosite de persoane cu fizic similar caracteristic celor din țările Orientului Mijlociu, pentru a le facilita intrarea ilegală în UE.

În ziua acțiunii, iulie 2021, un raid a fost organizat în casa principalului suspect din Barcelona. Ulterior, a dus la demontarea unei tipografii pentru falsificarea documentelor.

El a produs documentele false, de înaltă calitate cu caracteristici ca holograme UV.

Europol a facilitat schimbul de informații și a furnizat analize, susțin aceștia. În ziua acțiunii, Europol a creat un post de comandă virtual care permite schimbul de informații în timp real și verificarea de informații operaționale. Europol a angajat, de asemenea, un expert în Barcelona care a oferit suport tehnic despre extragerea și analiza datelor a dovezilor digitale.

Ancheta a fost dezvoltată ca parte a operațiunii comune EMPACT, pentru combaterea fraudelor de documente în UE.