Unul din cele mai grave cazuri de crime în masă petrecute în Germania după al Doilea Război Mondial a revenit în vizorul justiţiei şi al opiniei publice la Oldenburg (nord), unde un fost asistent medical este adus din nou în faţa tribunalului, fiind acuzat de uciderea a 100 de pacienţi, relatează marţi dpa şi BBC, informează Agerpres.

Niels Hoegel, în vârstă de 41 de ani, este acuzat că a ucis 36 de pacienţi la un spital din Oldenburg şi 64 în localitatea apropiată Delmenhorst, între 1999 şi 2005. Potrivit acuzării, Hoegel şi-a injectat victimele – dintre care cea mai vârstnică avea 96 de ani şi cea mai tânără 34 – cu medicamente care provocau atacuri de cord sau alte complicaţii, din simplă plictiseală sau ca să-şi impresioneze ulterior colegii cu cunoştinţele lui de resuscitare

Hoegel se află deja la închisoare, după ce în 2005 a fost prins pentru prima dată injectându-i unui pacient medicamente care nu-i fuseseră prescrise, la Delmenhorst, fiind trimis după gratii în 2008 pentru şapte ani, pentru tentativă de omor. În 2014-2015, în urma unui al doilea proces, a fost găsit vinovat de două crime şi două tentative de crimă şi a fost condamnat la pedeapsa maximă, închisoare pe viaţă.

Citeste si...
Vaticanul despre castatoria intre homosexuali

Amploarea reală a crimelor comise de Hoegel încă nu a fost stabilită. Peste 130 de cadavre au fost exhumate pentru teste – inclusiv două în Turcia – iar poliţia a investigat 200 de cazuri suspecte, însă mulţi dintre pacienţii care au murit la cele două spitale la care a lucrat Hoegel au fost incineraţi şi nu mai pot fi găsite dovezi.

Tribunalul regional din Oldenburg nefiind suficient de încăpător pentru publicul interesat, procesul se desfăşoară la o sală de festivităţi din apropiere. Cazul este unul sensibil pentru autorităţile germane din sectorul medical, acuzate de rude ale victimelor că au închis ochii la activităţile criminale ale lui Hoegel, care ar putea intra în topul celor mai sângeroşi criminali în serie din istoria postbelică a Germaniei.

Procesul ar urma să se încheie în mai anul viitor.