Guvernul român solicită o sumă mult mai mică ca avans din valoarea totală a PNRR, în contextul în care n-ar exista proiecte pentru decontare, acuză europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Acesta face o comparație cu Grecia, care are un plan similar țării noastre.

„Grecia a primit deja un avans de 4 miliarde de euro pentru propriul plan de redresare și reziliență. România, care are un plan de o valoare similară (29,2 miliarde de euro pentru România / 30,5 miliarde pentru Grecia), încă așteaptă și solicită un avans de doar 2 miliarde de euro.

După ce au eșuat în realizarea planului și au făcut România de râs trimițând un plan prost făcut la Bruxelles, guvernanții nu sunt capabili să gândească nici măcar o strategie pentru atragerea avansului și preferă să solicite o sumă mai mică decât ar fi putut solicita în primă instanță din valoarea totală a PNRR.

Mai mult, proiectele prevăzute spre decontare din avans nu par să existe. Spre exemplu, Imprimeria Națională a contrazis, recent, guvernanții și a transmis clar că noile cărți de identitate sunt plătite din bugetul propriu, nu din PNRR cum spuneau aceștia.
Coaliția de dreapta trebuie să explice în detaliu românilor ce vor face cu acest avans, de ce au solicitat o sumă mult mai mică decât cea posibilă și să ofere garanții privind cheltuirea banilor din PNRR prin modificarea în regim de urgență a ordonanței care reglementează PNRR”, a scris Negrescu pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că PNRR-ul României nu au fost aprobat încă de Comisia Europeană, în vreme ce alte state UE au început deja să primească bani.