Senatorul PNL Florin Cîțu a anunțat, vineri, că a depus o cerere la Biroul Permanent al Senatului pentru înființarea unei comisii parlamentare de anchetă a execuției bugetare pe 2018, despre care liberalul spune că e principala cauză a amânării bugetului pentru acest an.

“Astăzi se pare că o să avem o variantă de buget aprobată în Guvern, bineînțeles că nu o știe nimeni această variantă, este secretă cea pe care a pus-o în dezbatere Ministerul Finanțelor Publice nu mai este de actualitate. Legal și frumos ar fi fost ca ministrul Finanțelor Publice să pună întâi în dezbatere această variantă întâi în dezbatere publică și apoi să o aprobe în guver, dar nu ne așteptăm la așa ceva de la acest Guvern. Întârzierea aceasta are mai multe cauze și aș vrea să vă anunț astăzi aici că am depus la Biroul Permanent al Senatului o cerere de constituire a unei comisii de anchetă pentru excuția bugetară din 2018”, a declarat Florin Cîțu, vineri, într-o conferință de presă.

PNL vrea comisie de anchetă parlamentară pentru executia bugetară :

“Execuția bugetară din punctul nostru de vedere reprezintă cauza principală pentru amânarea aprobării bugetului în 2019. Deci această comisie de anchetă se va uita la execuția bugetară pentru 2018, în special la capitolele pe venituri nefiscale și venituri din fonduri europene pentru acele proiecte ex-post pentru că știm foarte bine acolo s-ar putea să fie câteva nereguli, vorbim de în jur de 12 miliarde de lei. Sursele care stau în spatele acestor 12 miliarde de lei trebuie să fie investigate, în același timp comisia de anchetă se va uita și la cele două rectificări bugetare din 2018”, a mai explicat Cîțu.

Executivul a adoptat, vineri, bugetul pentru acest an. Ulterior, ministrul Eugen Teodorivici a prezentat proiectul de buget aprobat în Guvern. Potrivit datelor făcute publice, creșterea economică prevăzută este de 5,5%, deficitul bugetar este de -2,55%, iar datoria publică este de 34,9% în anul 2019.

Proiectul va fi trimis în cursul zilei de vineri la Parlament, iar săptămâna viitoare va fi stabilit un calendar pentru dezbatere și adoptare în plen. În acest sens, o ședință a birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului va avea loc sâmbătă.