Featured, Politic

PNL solicită Senatului o sesiune pentru desfiinţarea Secţiei Speciale

PNL i-a cerut președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să convoace sesiune extraordinară a forului legislativ pentru ca senatorii să dea votul final pe un proiect de lege care vizează desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților.

Solicitarea PNL vine după ce a fost publicat raportul GRECO, potrivit căruia Secția specială este văzută drept o amenințare la adresa independenței justiției. GRECO este pur și simplu uimit că autoritățile române refuză să o desființeze, așa cum suna recomandarea făcută anul trecut.

„Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție putea fi desființată încă de la începutul anului, dacă Senatul ar fi aprobat proiectul de lege depus de PNL”, arată prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan, într-o postare pe pagina de Facebook a PNL.

„GRECO dă dreptate PNL – această secție este o anomalie. România este un stat democratic. PSD și ALDE au crezut că se pot folosi de această „poliție politică pentru magistrați” pentru a-și albi dosarele penale”, a scris ea.

„La referendumul din 26 mai, românii au spus foarte clar – politica trebuie să-și ia mâinile de pe legile justiției! Știind că doamna Dăncilă nu va desființa această secție, PNL a depus, încă din februarie, un proiect legislativ pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în 7 mai și este blocat de dl. Tăriceanu la Senat.

Acum este cel mai bun moment în care Călin Popescu Tăriceanu poate să își testeze papionul de pro-european pe care îl etalează la recepții cu oficialități europene. Îi solicit să convoace imediat sesiune extraordinară a Senatului pentru a da votul final asupra acestei legi”, a mai scris Raluca Turcan.

Potrivit raportului GRECO, decizia autorităților române de a întări poziția Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este în profundă contradicție cu recomandarea din precedentul raport, de a desființa aceasta structură.

„Îngrijorările exprimate în raportul Ad hoc cu privire la efectele negative ale înființării structuri și adevăratele motive ale întăririi acesteia, în contextul creșterii presiunii asupra DNA și a demiterii procurorului-șef, rămân cu atât mai actuale. Modificările legislative care permit retragerea apelurilor plasează Secția în afara sistemului ierarhic al Ministerului Public”, se arată în Raportul GRECO.

Specialiștii GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția, dar și Comisia Europeană, în ultimul raport MCV, au criticat noua Secție. Un alt pericol – polițiștii ar ajunge să investigheze judecători și procurori.

„GRECO este profund îngrijorat de consecințele pe care aceste aspecte le au asupra independenței sistemului judiciar, dar și asupra luptei împotriva corupției și insistă ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată.”, se mai arată în document.

 

blank