Grupurile parlamentare PNL şi PMP au înaintat, miercuri, Senatului moţiunea simplă intitulată „Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE” prin care cer demisia Rovanei Plumb, „ministrul zero al absorbţiei Fondurilor Europene”, a anunţat în plen senatorul PNL, Eugen Pîrvulescu.

„Vă rugăm să dispuneţi măsurile necesare în vederea declanşării procedurii legale pentru dezbaterea acesteia”, a declarat viceliderul grupului senatorilor PNL, Eugen Pîrvulescu.
Preşedintele de şedinţă, senatorul PSD, Claudiu Manda, a adăugat că a intrat deja în posesia textulului moţiunii simple.

„În conformitate cu regulamentul Senatului, numărul necesar de semnături este întrunit, va parcurge cursul regulamentar. Va ajunge la domnul preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care va dispune aşa cum prevede regulamentul”, a precizat Manda.

 

Moţiunea simplă urmează să fie dezbătută şi votată în şedinţa plenului Senatului marţea viitoare, la ora 16.00, a anunţat Claudiu Manda în şedinţa de miercuri.

„România are o şansă majoră de a se dezvolta şi de a deveni cu adevărat un stat european, cu un nivel de trai la nivelul statelor din Europa de Vest. Această oportunitate este oferită de fondurile europene, fonduri care pot contribui la creşterea calităţii vieţii românilor. Rata absorbţiei aferentă programării bugetare 2014 – 2020 a ajuns, la sfârşitul anului 2017, la doar 10,1%, majoritatea Programelor Operaţionale care gestionează Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii de care România beneficiază au avut rezultate catastrofale. Din punct de vedere al investiţiilor publice, anul 2017 a fost unul dezastruos! Asta nu doar pentru că din banii europeni alocaţi ţării noastre – mai exact 32,9 miliarde de euro – s-au cheltuit sume derizorii, ci şi pentru faptul că, în cele mai multe cazuri, nu s-a dat nici măcar startul proiectelor. Principalii factori care au determinat o asemenea absorbţie sunt: birocraţia excesivă, lipsa informării beneficiarilor, schimbări permanente de reguli, dar şi lipsa capitalului pentru co-finanţare, respectiv indiferenţa autorităţilor în a găsi o soluţie pentru această stare de fapt.”, se arată în textul moţiunii.

PNL şi PMP îi reproşează ministrului Rovana Plumb că deşi au fost depuse proiecte încă de la sfârşitul anului 2016 pentru finanţarea din fonduri europene a şcolilor, dar contractele propriu-zise de finanţare nu au fost semnate nici până în prezent.

Citeste si...
Teodorovici, criticat dur de Gelu Diaconu: Habarnism orlandian

„Peste 3.000 de şcoli din România au în continuare toaletele în fundul curţii. Programul Operaţional Regional Axa prioritară 10 permite finanţarea infrastructurii educaţionale din România cu sume până la 6.700.000 euro, dar Guvernul nu a absorbit niciun ban, deşi co-finanţarea este de doar 2%. De asemenea, în cadrul apelului „Şcoala pentru toţi”, contractele de finanţare nu au fost încă semnate, deşi au fost depuse proiecte, încă din decembrie 2016. În ceea ce priveşte apelul de proiecte „SOLIDAR — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”, lansat încă din septembrie 2016, rata de contractare este de doar 1% din cei 20 milioane de euro alocaţi”, potrivit sursei citate.

Cele două partide de Opoziţie mai atrag atenţia asupra riscului dezangajării şi pierderea a peste 500 de milioane de euro din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională. Astfel, PNL şi PMP cer demisia Rovanei Plumb din funcţia de ministru al Fondurilor Europene şi din acest motiv.

„Un alt aspect îngrijorător îl reprezintă riscul ca suma de 561,73 milioane de euro din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională să fie dezangajată la nivelul POR. Este un adevăr dureros recunoscut chiar de Guvern, acesta are în plan modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr.40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. În nota de fundamentare aferentă propunerii de modificare a ordonanţei sus-menţionate este stipulat faptul că “suma FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul Programului Operaţional Regional este în valoare de 561,73 milioane euro.” Aşadar actuala coaliţie de guvernământ îşi recunoaşte incompetenţa. Dacă aveţi decenţa necesară, vă solicităm în mod expres să demisionaţi de la conducerea Ministerului Fondurilor Europene! Aţi dovedit că nu sunteţi în stare să aduceţi în ţară banii pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziţie. Uniunea ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă”, conform textului moţiunii.