Featured, Politic

PNL nu se lasă și continuă negocierile cu partidele, pentru susținerea Guvernului Orban

Partidul Naţional Liberal are, vineri, o nouă rundă de negocieri cu partidele politice, în vederea susţinerii unui Guvern cu Ludovic Orban desemnat premier. Astfel, premierul desemnat de PNL va purta discuţii, vineri, cu liderii USR.

Dan Barna a declarat, vineri, după negocierile cu liderii PNL, că o decizie în privinţa susţinerii guvernului Orban va fi luată în urma unei noi runde de negocieri, funcţie de îndeplinirea condiţiilor USR, printre care primari în două tururi şi aprobarea iniţiativei „Fără penali”.

Barna, întrebat dacă USR susţine guvernul Orban: Ne revedem marţi după-amiază sau miercuri dimineaţa

„A fost o primă discuţie. O să vedem ce se întâmplă luni şi marţi cu iniţiativele despre care am vorbit, cu Fără penali, cu primarii în două tururi şi cu recursul compensatoriu. Am stabilit să ne revedem marţi după-amiază sau miercuri dimineaţa pentru încă o rundă de consultări şi cu eventuale decizii”, a declarat dan Barna, întrebat dacă USR va susţine guvernul Orban.

El a admis că a o existat din partea liberalilor deschidere explicită pentru aceste măsuri, despre care a spus că ar putea fi votate luni şi marţi în Parlament.

„Au spus că susţin. Urmează să întreprindă şi dialog şi negocieri cu celelalte partide pe care contează în constituirea majorităţii”, a punctat Barna.

De asemenea, liderul USR a respins intrarea Uniunii în guvernul Orban.

„Nu s-a discutat aşa ceva, pentru că noi am rămas consecvenţi pe mesajul conform căruia USR poate să intre la guvernare doar în baza unor alegeri anticipate, având în spate o majoritate parlamentară. Vrem să intrăm la guvernare, dar pentru a putea face reforme ai nevoie de o majoritate parlamentară care să susţină aceste reforme. Ori lucrul acesta nu se poate realiza cu actuala compoziţie a Parlamentului”, a conchis Dan Barna.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, vineri, după consultările cu liderii USR că impunerea unor condiţii de liderii Uniunii reprezintă „o poziţie nerezonabilă”. „Nu poţi să condiţionezi PNL de lucruri pe care nu le poate oferi PNL”, a punctat Orban.

„Din punctul meu de vedere mi s-a părut că ne-am înţeles. Am stabilit doar că vom avea o a doua întâlnire, cel mai probabil în cursul zilei de marţi”, a declarat Ludovic Orban după consultările cu liderii USR.

El a catalogat impunerea unor condiţii ca reprezentând „o poziţie nerezonabilă”.

„Am văzut o declaraţie anterioară în care într-un fel condiţionau susţinerea investirii guvernului de reuşita acestor proiecte. Aici vă spun sincer că nu cred că asta va fi poziţia lor pentru că este o poziţie nerezonabilă. Nu poţi cere PNL decât ceea ce poate da PNL. Să susţină proiectele, noi oricum le susţinem, unele sunt proiectele noastre. Nu poţi să condiţionezi PNL de lucruri pe care nu le poate oferi PNL. Noi nu putem decât să facem ce am făcut până acum, să susţinem anumite puncte de vedere”, a adăugat premierul desemnat.

Dan Barna a declarat, vineri, după negocierile cu liderii PNL, că o decizie în privinţa susţinerii guvernului Orban va fi luată în urma unei noi runde de negocieri, funcţie de îndeplinirea condiţiilor USR, printre care primari în două tururi şi aprobarea iniţiativei ”Fără penali”.

Ştire iniţială

Negocierile dintre PNL şi USR, vor avea lor vineri, în Parlament, începând cu ora 13:00.

Ludovic Orban a avut negocieri miercuri şi joi cu UDMR, ALDE, Pro România şi PMP.

Călin Popescu Tăriceanu i-a prezentat, joi, liderului PNL Ludovic Orban, 12 condiţii pe care ALDE le impune pentru susţinerea noului guvern. Printre acestea se numără formarea unui guvern monocolor, menţinerea cotei unice de impozitare, dar şi o restructurare guvernamentală. Totodată, ALDE cere reţinerea de a mai da ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, dar şi continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură.

Kelemen Hunor a afirmat, joi, după negocierile purtate cu premierul desemnat Ludovic Orban, că nu i-a promis acestuia sprijin pentru formarea noului guvern, deoarece relaţia dintre UDMR şi PNL este la un nivel scăzut. Liderul UDMR a adăugat că discuţiile vor continua.

Şi Victor Ponta, a declarat, joi, după discuţia cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că „discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul”. ”Nici vorbă de aşa ceva”, a ţinut Ponta să puncteze. El a spus că le-a cerut liberalilor să prezinte bugetul pe 2020.

Pe de altă parte, premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că negocierile de joi au fost pozitive.

El a avut discuţii miercuri şi cu PMP.

Eugen Tomac a afirmat că au existat puncte de vedere comune, iar liberalii par deschişi la condiţiile PMP pentru susţinerea noului Executiv, însă măsura implicării acestora într-un Guvern PNL rămâne de discutat.

Potrivit liderului PNL, ultima rundă de negocieri va avea loc marţi sau miercuri.

Ludovic Orban a declarat, miercuri, că există echipe de negociere care vor avea discuţii şi cu PSD, atât la nivelul celor două Camere, cât şi individual, cu parlamentarii care se vor arăta dispuşi să susţină Executivul PNL.

Surse din interiorul PNL, au declarat pentru Mediafax, că prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, se bazează până în acest moment pe 218 de aleşi la votul de învestitură din plenul reunit al Parlamentului. Astfel, 95 de voturi sunt de la PNL, 30 de la UDMR, 40 de la USR, 20 de la ALDE, 18 de la PMP, precum şi 15 voturi de la minorităţi.