PNL
Politic

PNL nu e deranjat de plecarea primarilor la PSD. Traseiștii „au mai avut un parcurs”

În ultima perioadă mai mulți primari din cadrul PNL și-au exprimat opțiunea de a trece la PSD. Cu toate că fenomenul poate fi privit ca o lovitură pentru partid, liberalii susțin că nu pierd nimic în urma acestor transferuri.

Zeci de primari și consilieri locali au decis să plece din PNL către PSD. De altfel, social democrații au fost acuzați inițial că ar face adevărate „racolări” înainte de alegeri. Mai nou, liberalii vor să arate că acest fenomen nu aduce niciun deserviciu partidului.

Transferuri din PNL către PSD

Numeroși primari din teritoriu, precum și consilieri locali au decis să treacă de la PNL la PSD. Motivația principală din spatele acestui fenomen ar fi listele pentru alegerile locale desfășurate în 2024.

Între PNL și PSD nu a existate vreodată un protocol să impună reguli legate de transferuri politice. Astfel, trecerea de la un partid la altul se poate face cu ușurință, aproape în funcție de preferințe.

Probleme în mai multe filiale

În ultimele săptămâni, problema a fost ridicată în cadrul mai multor filiale ale liberalilor. Mișcări politice de acest gen au fost anunțate pentru Giurgiu, Alba, Vâlcea, Olt, Mehedinți.

Cu toate că numeroase voci de pe scena politică susțin că migrația spre PSD ar fi o adevărată lovitură pentru PNL, liberalii sunt de altă părere. Ministrul Dezvoltării a precizat că partidul din care face parte nu ar fi deloc afectat de acest fenomen.

„Cei care trec dintr-o parte într-alta cu siguranță că în trecut au mai avut un parcurs. Dacă ne raportăm și facem o evaluare pe fiecare primar care a avut o astfel de opțiune, probabil mandatul trecut, când PNL a fost la guvernare, a trecut dintr-o parte într-alta. Sunt astfel de situații”, a spus Veștea.

Explicația PNL pentru plecarea primarilor și consilierilor la PSD

Ministrul Dezvoltării consideră că liberalii care aleg să plece au un istoric politic similar în cadrul alegerilor trecute. Veștea a amintit că partidul din care face parte a câștigat alegerile locale din 2020 cu 34%. În același timp, social democrații au obținut un procent de 30%.

„PNL a câștigat în urbanul mare, deci PSD a avut un număr mult mai mare de primari în localități mai mici, iar toate aceste transferuri care se fac nu consider că sunt o pierdere pentru PNL”, a mai adăugat ministrul.

Una dintre cele mai grave situații este înregistrată în județul Giurgiu, acolo unde 25 de primari și-au cerut transferul într-o singură zi.

blank