Featured, Showbiz

PMB: Cezara Dafinescu si Gheorghe Mihaita, cetateni de onoare ai Municipiului Bucuresti

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat astazi doua proiecte de hotarare privind acordarea titlului de „Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti” actorilor Cezara Dafinescu si Gheorghe Mihaita. Cele doua distinctii sunt acordate in semn de apreciere pentru intreaga activitate si pentru daruirea si talentul interpretativ puse in slujba artei cinematografice si a spectacolului.

Proiectul privind acordarea titlului de Cetatean de Onoare actritei Cezara Dafinescu a fost aprobat cu 39 de voturi pentru, 2 abtineri si 5 voturi impotriva. Au votat pentru 23 de consilieri PSD, 4 consilieri ALDE, 3 consilieri PMP, 8 consilieri PNL si 1 consilier USR. Au votat impotriva proiectului 5 consilieri USR, iar alti 2 consilieri USR s-au abtinut.  

In ceea ce priveste proiectul privind acordarea titlului de Cetatean de Onoare actorului Gheorghe Mihaita, acesta a fost aprobat cu 37 de voturi pentru, 5 abtineri si 4 voturi impotriva. Au votat pentru 23 de consilieri PSD, 4 consilieri ALDE, 2 consilieri PMP, 6 consilieri PNL si 2 consilieri USR.  Impotriva proiectului au votat 4 consilieri USR si s-au abtinut 2 consilieri PNL si 3 consilieri USR.

Primarul General, Gabriela Firea:

“Am propus astazi pe ordinea de zi doua proiecte de hotarare privind acordarea titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti pentru doua personalitati marcante ale scenei romanesti, adevarate repere pentru cultura romaneasca, respectiv actorii Cezara Dafinescu si George Mihaita”.

 

Subliniem faptul ca, potrivit prevederilor Legii 215/2001 privind administratia publica locala, Consiliul local poate conferi persoanelor fizice romane sau straine cu merite deosebite Titlul de Cetatean de Onoare.

 

Cezara Dafinescu s-a nascut pe 4 august 1948 la Sibiu si este o binecunoscuta actrita romana care s-a remarcat prin talentul pus in slujba artei scenice si a spectacolului.  A absolvit lnstitutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1973, la clasa profesor Moni Ghelerter. Cezara Dafinescu a jucat in filme precum Brigada Diverse in alerta (1971), Explozia (1972), Ciprian Porumbescu (1973), Dumbrava minunata (1980) sau Razbunarea Femeii Paianjen(1999) si a avut alte zeci de roluri pe scena Teatrului National Bucuresti.

George Mihaita este un actor de teatru si film si directorul Teatrului de Comedie din anul 2002. George Mihaita este cel care in anul 1994 propune Camerei Deputatilor si Parlamentului Romaniei proiectul privind Ziua Adolescentului, iar in anul 1997 este promulgata Legea nr. 197/1997 privind insituirea Zilei Adolescentului in a doua duminica din luna mai.  In anul 2010 este nominalizat la premiul UNITER pentru rolul Alexandr Tarasovici Ametistov din piesa Casa Zoikai de la Teatrul de Comedie ca fiind cel mai bun interpret de teatru al anului 2009.

Mentionam ca acordarea acestor titluri reprezinta o recompensa simbolica si nu are implicatii la bugetul local.