Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, la România TV, că viitoarea Legea a salarizării în sistemul public va conţien doar cinci clase de salarizare, spre deosebire de cele 111 care există în legea în vigoare. Plumb a spus că speră ca legea să fie adoptată până la sfârşitul anului.

plumb_radioiasi_ro_23576900

Rovana Plumb a apreciat că este necesară restrângerea claselor de salarizare întrucât actuala structură prin care se plătesc lefurile bugetarilor este foarte stufoasă, fiind numeroase şi cazurile în care mai multe clase de salarizare se întrepătrund la calcularea salariului aceeaşi persoane.

“Vor fi cinci clase de salarizare în funcţie studiile fiecărei persoane”, a declarat Rovana Plumb. Criteriul studiilor va fi unul foarte important pentru a repara anomaliile din aparatul de stat care îi nedreptăţeşte pe cei care s-au ţinut de carte. “Absolvenţi de studii superioare intră în sistem ca debutanţi cu un salariu egal cu cel al unui absolvent de şcoală primară”, a arătat ministrul Muncii.

Plumb a precizat că, în minister, s-a conturat deja o viziune despre cum va arăta viitoare lege a salarizării, însă aceasta va fi prezentată partenerilor social doar după definitivarea ei. Până atunci, Ministerul Muncii şi partenerii sociali au căzut de acord că trebuie corectate o serie de anomalii. “Sunt asistenţi, medici şi asistente medicale, profesori, educatori cu salarii sub salariul mediu pe economie. Peste 900.000 au un salariu sub 1.600 de lei”, a declarat Rovana Plumb.