Social, Stiri

Plăteşti mai multă apă decât consumi? Iată cum eşti ÎNŞELAT

Din ce în ce mai mulţi români se plâng că sunt obligaţi să plătească cantităţi de apă pe care nu le consumă. Preşedinţii asociaţiilor de proprietari susţin că locatarii se fură unii pe alţii prin metoda „magnetul”

1415625387dd8e71a6

În ultima vreme, uniunile asociaţiilor de proprietari sunt asaltate de reclamaţiile disperate ale oamenilor privind plata incorectă a unor cantităţi de apă pe care nu le-au consumat. Este vorba despre diferenţe uriaşe înregistrate între contorul de la bloc şi suma contoarelor individuale.

„Apometrele nu se consideră sub control metrologic, pentru că nu se folosesc în tranzacţii comerciale, şi nu sunt verificate cele din apartamente, ci doar cele de la baza blocului, care sunt ale furnizorului. Pornind de aici, fiecare şi le-a montat cum a vrut şi din start avem o diferenţă de precizie între apometrul din apartament şi cel de la baza blocului. Acesta din urmă este de clasă C şi orice picătură care iese pe acolo este înregistrată, pe când cel din apartament nu este aşa de sensibil şi dacă din clasa B l-a montat în clasa A, el devine şi mai insensibil, îi trebuie un debit mai mare de pornire. Dacă dai presiune mică la apă, acesta nu înregistrează, iar dacă apometrul este vechi şi puţin înţepenit, el nu mai înregistrează corect. Totodată, una dintre cele mai simple şi practicate metode de a opri înregistrarea la apometru este magnetul. În Timişoara, asociaţiile au decis, prin adunarea generală, că este obligatorie citirea contoarelor în interiorul apartamentelor. Cine nu permite citirea îl considerăm consumator fraudulos şi îl punem să plătească diferenţa”, a declarat Petru Olariu, prim-vicepreşedinte al Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”, scrie ziarulring.ro.

blank