Klaus Iohannis
Featured, Politic

Planul lui Klaus Iohannis pentru ca Florin Cîţu să rămână premier chiar şi după demitere. „Nu există niciun înlocuitor”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, posibilitatea ca Florin Cîţu să rămână la conducerea Guvernului, în situaţia în care partidele politice „nu se înţeleg” în vederea găsirii unei soluţii pentru funcţia de premier.

Numeroşi analişti politici s-au întrebat care este planul lui Klaus Iohannis ca Florin Cîţu să rămână premier, chiar şi în condiţiile în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost votată marţi cu 281 de voturi în favoarea dărămârii Guvernului.

Cu ocazia participării la Summitul UE-Balcanii de Vest, desfăşurat în Slovenia, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că „România trebuie guvernată” chiar dacă partidele politice nu ajuns la un consens referitor la persoana pe care o susţin ca premier.

„România trebuie guvernată. Trebuie să existe un Guvern. Ori, dacă partidele nu se înţeleg…

Dacă partidele nu se înţeleg, atunci atunci un Guvern interimar va rămâne în funcţie până când se găseşte o nouă soluţii. Nu există niciun înlocuitor. Ţara nu poate să rămână total neguvernată şi cred că până la urmă toată lumea va înţelege că este mai bine să avem un Guvern cu puteri depline, decât un Guvern interimar”, a declarat Klaus Iohannis.

Planul lui Klaus Iohannis ca Florin Cîţu să rămână premier. Preşedintele atacă USR: „E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-şi dărâme Guvernul”
În contextul în care PSD a anunţat că nu va susţine un Guvern minoritar PNL, iar USR, prin vocea lui Dacian Cioloş, a subliniat că vrea să revină în coaliţie, cu condiţia ca Florin Cîţu să nu mai fie premier, preşedintele Klaus Iohannis a explicat că persoana desemnată să formeze un Guvern va fi cea care va trebui să caute o majoritate.

Totodată, şeful statului a criticat în termeni duri USR, afirmând că „e greu de negociat cu un fost partener care a votat să-şi dărâme Guvernul”

„Când se formează un Guvern, persoana desemnată de preşedinte trebuie să caute să facă o majoritate. Problema trebuie să şi-o pună cel care va fi desemnat să caute o majoritate. Pe mine mă preocupă.

Întrebarea este legitimă. Dacă vrem să analizăm faptele şi nu poveştile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD şi cu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte.
Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri.

E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-şi dărâme Guvernul.

Aceste soluţii trebuie să transpară din negocierile care vor avea loc şi dacă am spus că situaţia e mai complicată decât altă dată, nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluţie”, a explicat preşedintele României.

blank