Piloții
Actualitate

Piloții români au interceptat zeci de avioane rusești. Ajutor din partea Germaniei

Avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au interceptat zeci de aparate de zbor rusești. Piloții au fost avertizați de NATO de nu mai puțin de 20 de ori în ultimele trei luni.

Zeci de avioane militare rusești au fost interceptate de aparatele F-16 ale Forțelor Aeriene Române din baza aeriană Siauliai din Lituania. Piloții români au fost alertați de NATO, în ultimele trei luni de misiuni din zona baltică, de nu mai puțin de 20 de ori. Misiunea se va încheia peste două săptămâni, când contingentul se va întoarce în România. Piloții români au interceptat 40 de avioane de cercetare, vânătoare și de bombardamente ale Rusiei în primele trei luni și jumătate petrecute în Lituania.

Centrul NATO de la Uedem, Germania, a transmis o alertă către piloții români în momentul în care avioanele rusești se apropiau de spațiul aerian an alianței. „În ultimii ani, contribuţia României la misiunile NATO a crescut considerabil şi o parte din această contribuţie este şi participarea noastră la misiunile de poliţie aeriană în spaţiul baltic. Este a doua oară când suntem aici. Prima dată am fost în 2007, cu Mig-urile 21, iar acum suntem cu avioane F-16”, a spus comandorul Cosmin Vlad, comandantul contingentului Carpathian Vipers.

Peste 100 de piloți români au fost trimiși în Lituania

Țările din zona baltică nu au aviație de vânătoare, iar alții NATO au participat prin rotație la protejarea spațiului aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei. Toate avioanele care participă la misiuni sunt coordonate de Centrul aerian al alianței nord-atalantice de la Uedem, din Germania.


„Noi coordonăm toate misiunile de poliţie aeriană, pentru a le face mai eficiente. Sub controlul NATO, avioanele aliaţilor au voie să intre în spaţiul aerian al ţărilor vecine şi pot, deci, să intercepteze trecând prin mai multe state NATO”, a explicat generalul Harold van Pee, comandatul Centrului Aerian al NATO de la Uedem, Germania.

Piloții români au adunat 500 de ore de zbor în misiuni reale de apărare și de antrenament în misiunea din ultimele trei luni din spațiul baltic. Forțele Aeriene Române au trimis în Baza Siualiai peste 100 de piloți și patru avioane F-16. Misiunea se va încheia la finalul acestei luni și ulterior se vor întoarce în România, potrivit TVR.

blank