Piept de rata cu FoaieGras si Legume de sezon.
Cartofi dulci-400g
Sparanghel-3buc
Pastranac-1buc
FoaieGras-40g
Mod de preparare
Se fasoneaza pieptul de rata,de excesul de grasime si se cresteaza pe partea cu grasimea pentru o patrundere ideala a caldurii. Se soteaza pe paretea cu grasimea pana devine putin crocanta si aramie, apoi se intoarce pe cealalta parte , se condimenteaza si se lasa cca 1 minut. Se introduce in cuptorul incins la 220 grade Celsius timp de 8 minute pentru un ‘medium’(termin de temperatur pentru carne )perfect.
Se iau cartofii dulci, se curata, se taie cuburi mari, se pun intr-o oala cu apa rece sis are si se lasa la foc mare pana cand acestia sunt gata de puire. Dup ace s-au fiert, se scurg de apa si se paseaza pana obtinem o pasta omogena, pufoasa, fina si placuta la atingere.
Sparanghelul si pastarnacul, se oparesc in apa clocotita cu sare(2-3 minute) si se scot in apa cu gheata.
FoaieGras’ul se pune intr-o tigaie semi incinsa si se prajeste pana obtinem o culoare aramie pe ambele parti.
Sos:
Se folosesc excesele de grasime si carne de la pieptul nostru, impreuna cu legume(morcov, telina, ceapa), se soteaza, se adauga 60 ml de vin rosu sec si 2 linguri de bullion(pasta de tomate), se pune la foc mic, adaugam 200 ml de apa, condimenta-ti dupa gust cu sare si piper si lasa-ti sa fiarba totul pana ce obtinem o consistenta dorita(usor gros dar sa curga).
Pofta buna!
Foto si text : Ciobota Sorin