Economic, Stiri

Piata neagra a tigaretelor, in scadere?

In iulie 2013, contrabanda cu tigarete din Romania s-a diminuat fata de cat a fost consemnat luna anterioara.

In total, in ultimul an si jumatate, piata neagra a tigaretelor s-a mentinut in medie in jurul a 13% din piata totala a tigaretelor.

tigari_53340100_88818000Potrivit ultimelor studii, pentru luna iulie a fost inregistrata o scadere semnificativa in regiunile Nord-Vest si Sud-Vest, iar pentru prima data in ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectata regiune de comertul ilicit cu tigarete, fiind urmata de Vest (24,4%) si Nord-Vest (13,5%).

Din punct de vedere al provenientei, in schimb, produsele cu timbru de Moldova si Ucraina raman, in iulie, la un nivel similar lunii precedente, furnizand 23,2% si, respectiv, 22,8% din comertul ilicit.

In opinia celor trei mari producatori de tutun (JTI Romania, BAT Romania si Philip Morris Romania si Bulgaria) in vederea reducerii pietei negre este necesara, pe langa reglementarea mai clara a infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala, calificarea infractiunilr in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria, dar si atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei deoarece traficul ilicit cu tigarete se desfasoara si in afara punctelor traditionale de trecere a frontierei.

Marii producatori de tutun din Romania au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilicit cu produse din tutun, sustinand instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva comertului ilicit in domeniu.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, dupa companiile petroliere.

Potrivit datelor oficiale, numai in 2012 producatorii de tigarete au virat catre bugetul de stat peste trei miliarde de euro, reprezentand accize si taxe. Suma reprezinta aproximativ 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de 10%. (D.A)

blank