Pfizer
Medical

Pfizer va permite și altor companii să producă tratamentul său anti-COVID

Pfizer a anunțat că va permite și altor companii să producă tratamentul său experimental anti-COVID. Compania farmaceutică a semnat un acord, cu un grup susținut de ONU, prin care varianta de tratament va putea fi produsă de mai multe firme, iar astfel s-ar putea obține o cantitate suficientă pentru a trata jumătatea din populația lumii.

Marți, compania americană a anunțat că va acorda o licență către Medicines Patent Pool, o firmă susținută de Organizația Națiunilor Unite, iar astfel va permite și altor companii de medicamente să producă tratamentul lor anti-COVID.

Ulterior, pilula ar putea fi utilizată în 95 de țări, însemnând aproximativ 53% din populația planetei, notează AP.

Unele țări au fost excluse din acordul pentru livrarea tratamentului de la Pfizer

Totuși, acordul excluse mai multe țări care au fost puternic afectate de pandemia de COVID-19. Înțelegerea anunțată exclude țări precum China, Thailanda și Argentina. Spre exemplu, o compania farmaceutică braziliană ar putea produce medicamentul pentru export, ci nu pentru vânzarea în țară.

Pe de altă parte, specialiștii sunt de părere că un astfel de acord ar putea contribui la stoparea pandemiei într-un timp mai scurt. Mai mult decât atât, s-ar putea oferi acces la tratament pentru aproximativ peste 4 miliarde de oameni, dacă produsul de la Pfizer se va dovedi eficient.

În ce condiții Pfizer nu va primi redevențe pentru vânzări

În urma acordului, compania farmaceutică americană nu va primi redevențe din vânzările realizate în țările cu venituri foarte mici și va renunța la redevențele din vânzări, în țările care fac parte din acord, atâta timp cât COVID-19 va rămâne o problemă mondială.

Pastila anti-COVID pe care Pfizer o realizează are un efect de aproape 90% la persoanele cu forme ușoare de SARS-CoV-2. Aceasta ar putea fi luată acasă, de pacienți, pentru a reduce astfel presiunea asupra sistemului sanitar.