Șase persoane au murit în timpul testării vaccinului Pfizer anti-Covid, conform raportului Agenției americane pentru medicamente. Documentele Food and Drug Administration (FDA), publicate pe 8 decembrie, indică șase decese în Statele Unite, în timpul testului pentru vaccinul contra Covid-19, realizat de Pfizer și BioNTech.

Patru dintre cei decedați făceau parte din grupul placebo, doi din grupul celor care fuseseră efectiv vaccinați. Pfizer solicită așa-numita aprobare de urgență în SUA pentru vaccin.

În raport se mai spune că decesele nu au legătură cu vaccinul, care are „un profil de siguranță excelent” și că „toate decesele reprezintă evenimente care apar la o rată similară, la populația din grupele de vârstă unde acestea au avut loc”.

Potrivit agenției de știri Bloomberg, citată de Hotnews, cei doi decedați din grupul de vaccinuri aveau peste 55 de ani. O persoană a murit de stop cardiac, la 62 de zile după administrarea vaccinului, cealaltă de arterioscleroză, la trei zile după vaccinare.

Raportul mai menționează că nu există „probleme de siguranță specifice”, iar eficiența vaccinului este de aproximativ 88%, după prima vaccinare.

După o a doua doză, eficiența ar crește „la peste 95 %” și, potrivit producătorului, ar trebui să asigure și imunitate de lungă durată.

Cu toate acestea, 84% dintre participanți au prezentat reacții secundare, patru persoane au suferit o paralizie facială temporară.

Efecte secundare
Un total de 44.000 de participanți au luat parte la procesul de testare. În timpul acestuia, a apărut un focar major de COVID-19, printre subiecții testului.

Au existat opt cazuri de boală în grupul vaccinat și 162 de cazuri, în grupul placebo. La un total de 84% dintre participanți s-au notat efecte secundare care, potrivit FDA, se încadrează în parametrii așteptați ai vaccinării.

Raportul detaliază aceste efecte, astfel:
• 63% au suferit de epuizare
• 55% au spus că au dureri de cap
• 32% au răcit
• 24% aveau dureri ale membrelor
• 14% au dezvoltat febră.

FDA raportează, de asemenea, patru cazuri de paralizie facială temporară (paralizia lui Bell), care au apărut odată cu vaccinarea.

Niciun participant la grupul placebo nu a prezentat simptome de acest tip – sau similare – prin urmare, Administrația pentru Medicamente a recomandat „monitorizarea” pentru astfel de cazuri, când vaccinul este utilizat la grupuri de populație mai mari.

Pfizer a solicitat aprobarea de urgență în SUA. Decizia finală este așteptată joi dimineață, după o ședință a Comitetului de aprobare a vaccinurilor, al FDA.

Președintele american Donald Trump a cerut autorităților să dea aprobarea cât mai repede posibil, deoarece vaccinul de la producătorul Pfizer și partenerul său german BioNTech este deja utilizat în Marea Britanie.

Producătorii ar fi furnizat deja, ca măsură de precauție, 6,4 milioane de doze de vaccin pentru SUA.

Prima persoană din lume vaccinată pentru COVID-19 cu tratamentul Pfizer: „M-am simțit privilegiată”
O femeie în vârstă de 90 de ani din Irlanda de Nord a devenit prima persoană din lume vaccinată cu tratamentul Pfizer / BioNTech Covid, în afara testelor clinice.

Margaret Keenan, din Enniskillen, a declarat că s-a simțit „privilegiată” să fie vaccinată anti-COVID la Spitalul Universitar din Coventry.

Femeia de 90 de ani marchează începutul programului de vaccinare în masă al Marii Britanii, scrie BBC.

Primele vizate sunt persoanele cu vârsta peste 80 de ani și unii angajați din spitale.

Programul are ca scop asigurarea protecției anti-COVID pentru cei mai vulnerabili dintre cetățeni și revenirea la o viață normală.

Doamna Keenan a fost vaccinată în data de 8 decembrie, în jurul orei locale 6.30 GMT.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA): „Orice persoană care are în antecedente reacții alergice nu ar trebui să primească vaccinul Pfizer / BioNtech”
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a avertizat că persoanele cu reacții alergice „semnificative” nu ar trebui să primească vaccinul COVID-19 Pfizer și BioNTech în starea actuală, după ce doi beneficiari au avut reacții adverse.

Marea Britanie a început lansarea vaccinului, marți, după aprobarea din 2 decembrie. Doi lucrători din domeniul sănătății, care au avut în antecedente reacții alergice, au avut reacții adverse după vaccinare, a declarat profesorul Stephen Powis, director medical național pentru serviciul național de sănătate din Marea Britanie.

„Așa cum este obișnuit cu noile vaccinuri, MHRA (Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale) a recomandat, pe bază de precauție, că persoanele care au avut în antecedente reacții alergice să nu primească această vaccinare după ce două persoane au răspuns negativ”.


Citeste si...
Eminem, cercetat pentru versuri amenințătoare la adresa lui Ivanka Trump