Joe Biden, precum şi o serie de şefi de stat au fost martori la ceremonie

 petro_porosenko

Ceremonia de învestire a lui Petro Poroşenko ca al cincilea preşedinte al Ucrainei independente a avut loc sâmbătă dimineaţă, în Parlament, la Kiev, în prezenţa a numeroşi şefi de stat, relatează AFP.

Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, care a asigurat preşedinţia interimară, a deschis şedinţa către ora 7.00 GMT (10.00, ora României), prezentând invitaţii, potrivit unor imagini transmise în direct la televiziune. El i-a citat pe primii trei preşedinţi ucraineni, omiţându-l pe Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie.

Poroşenko, purtând un costum închis la culoare, a pătruns, după aceea, în Parlament şi a urcat scara care duce către sala de dezbateri. Jurîmântul l-a depus cu mâna pe biblie.

Au fost prezenţi vicepreşedintele american Joe Biden, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi numeroşi şefi de stat şi de guverne din Europa de Est, aflate odinioară sub dominaţia sovietică, inclusiv preşedintele polonez Bronislaw Komorowski şi preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

Poroşenko, un miliardar prooccidental, în vârstă de 48 de ani, a fost ales din primul tur, pe 25 mai, cu 54,7% din voturile exprimate. El este succesorul lui Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie în urma unei băi de sânge în Piaţa Maidan, la Kiev, după ce a fugit în Rusia, în urma a trei luni de contestare proeuropeană.

El a devansat-o pe Iulia Timoşenko (12,8%), un fost premier, prezentă sâmbătă la învestire, purtând faimoasa sa coafură care a făcut-o celebră în timpul “revoluţiei portocalii” din 2004.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a angajat sâmbătă, în discursul de învestire susţinut în Parlament, să menţină unitatea ţării, a cărei parte de est este devastată de o insurecţie separatistă prorusă, relatează AFP.

Poroşenko, adresându-se locuitorilor regiunii industriale Donbas, aflate în mare parte sub controlul rebelilor şi unde intenţionează să efectueze în curând o vizită, le-a promis să efectueze o descentralizare a puterii şi să garanteze utilizarea liberă a limbii ruse.

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a declarat că va refuza orice “compromis” cu Rusia în privinţa orientării europene a ţării sale şi asupra apartenenţei Crimeei la Ucraina. “Crimeea a fost şi va rămâne ucraineană”, a declarat el, provocând aplauze în Parlament, unde se află numeroşi şefi de stat. “I-am spus în mod clar acest lucru liderului rus în Normandia”, a adăugat el.

Petro Poroşenko, politician ucrainean şi om de afaceri, s-a născut la 26 septembrie 1965, în oraşul Bolgrad, regiunea Odesa. Fondator al Partidului Regiunilor, formaţiunea politică din spatele fostului preşedinte Viktor Ianukovici, Poroşenko a fost ministru de Externe în guvernul Timoşenko dar şi ministru al Economiei în guvernul Ianukovici. A avut un rol-cheie în revoluţia protocalie din 2004.

Îmbogăţit în anii 1990 pe ruinele Uniunii Sovietice, Poroşenko a susţinut făţiş contestarea proeuropeană de la Kiev ce a condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

Firma lui, Roshen, domină piaţa dulciurilor din Ucraina ceea ce i-a adus supranumele de “miliardarul ciocolatei”.

Conform Forbes, Poroşenko are participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în domeniul mass-media, fiind unul dintre cei mai bogaţi ucraineni. Averea lui este estimată la circa 1,6 miliarde de dolari. Petro Poroşenko are afaceri şi în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană. Se zvoneşte că ar fi proprietarul centrului comercial Gemeni, din centrul Chişinăului şi s-a dovedit că vorbeşte limba română. Celor care îl vor alege le promite că va respecta dorinţa de libertate lansată în Piaţa Independenţei din Kiev.