Featured, Social

Peste 70% dintre şoferii bucureșteni susțin că au fost agresați în trafic

Traficul din Capitală e o junglă, așa că nu este de mirare că peste jumătate dintre şoferi pornesc cu teamă la drum. Un sondaj al Poliţiei arată că mai mult de 70% dintre şoferii bucureșteni spun că au fost agresaţi măcar o dată. Amenzile se dau rar, pentru că agresorii pot fi sancționați doar dacă sunt prinși în fapt. S-a încercat înăsprirea pedepselor, dar fără efect. Un proiect de lege care prevede suspendarea permisului pentru 3 luni stă blocat de anul trecut în Senat.

Tipologia la şoferii agresivi este descrisă într-un studiu realizat de autorităţi. De cele mai multe ori, este bărbat şi are între 18 si 25 de ani. De regulă, conduce o maşină extrem de puternică.

Peste 70% dintre şoferi spun că au fost măcar o dată agresaţi verbal sau ameninţaţi. Mai bine de jumătate dintre ei ies cu teamă în trafic.

-În fiecare zi întâlnesc şoferi nervoşi. Stresul din oraşul ăsta este foarte bine cunoscut.

-Ne grăbim, nu avem timp. E prea scurt timpul, facem o groază de lucruri şi suntem din ce în ce mai agitaţi şi mai nervoşi inclusiv în trafic, la munca, acasă… peste tot.

Sorin Ene, pilot profesionist: Important este ca în momentul în care ajungem cu nervii întinşi la maximum să nu ne lăsăm atraşi în această capcană periculoasă. Poate pe moment ne descărcăm nervii, dar pe termen lung nu fac decât rău, pentru că ajung la agresiuni fizice, agresiuni asupra bunurilor.

Jeni Chiriac, psiholog: Stresul cotidian, presiunea de a ajunge dintr-o parte în alta, tensiunea acumulată, toate acestea nu fac decât, pe tipologiile cu probleme de stăpânire, să alimenteze şi să crească predictibilitatea sensibilităţii lor la comportamente reactive exagerate.

Astfel de încălcări ale Codului rutier sunt rar sancţionate, pentru că şoferii necivilizaţi pot fi amendaţi doar dacă sunt surprinşi de un poliţist.

Cosmin Andreica, lider sindical Europol: Au existat de-a lungul timpului o serie de propuneri de modificare a Codului rutier, în sensul în care celor care se comportă agresiv în trafic, în afară de contravenţie, să li se suspende permisul de conducere pe o perioadă de timp.

În prezent, cei care se manifestă agresiv în trafic riscă sancţiuni de maximum 20 de puncte amendă.