Showbiz, Stiri

Peste 6.000 de persoane protestează Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

Oana Boc, soţia primarului, printre manifestanţi. Peste 6.000 de persoane care participă la Cluj-Napoca, la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, au plecat în marş din Piaţa Unirii spre sediul Prefecturii, blocând traficul în centrul oraşului.

cluj_44570500Soţia primarului din Cluj-Napoca, Oana Boc, se află printre participanţii la protestul faţă de proiect, care au blocat circulaţia rutieră în centrul oraşului. Oana Boc participă la marş însoţită de un localnic din Roşia Montană, cei doi purtând un banner cu mesajul „Roşia Montană nu-i locală, când otrava-i naţională”.

Protestatarii care s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au plecat în marş pe strada Regele Ferdinand – Piaţa Mihai Viteazu – sediul Prefecturii – Bulevardul 21 decembrie 1989 – Primărie – Piaţa Lucian Blaga, oprindu-se în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

Manifestanţii au blocat Piaţa Lucian Blaga din oraş, aşezându-se pe carosabil. Ei scadează „Veniţi cu toţii şi strigaţi tare, Roşia Montană nu e de vânzare”, „Vrem natură, nu cianură”, „Uniţi, salvăm Roşia Montană”, „Nu mai vrem să fim furaţi, de la Roşia plecaţi!”.

Numărul protestatarilor depăşeşte 6.000 de persoane, potrivit jandarmilor.

Proteste similare au loc duminică în mai multe oraşe din ţară, între care Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Iaşi, Suceava, Sfântu Gheorghe, precum şi în Capitală.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

blank