Social, Stiri

Peste 350 de case inundate in Galati

Comunele Slobozia Conachi si Cuza Voda au fost cele mai afectate in urma unei deversari controlate vineri noaptea. Decizia a fost luata de autoritati pentru a se evita inundarea mai multor sate, localnicii fiind evacuati inca din timpul zilei, inainte ca apele acumulate intr-un iaz piscicol sa fie revarsate.

inundatii2Din Slobozia Conachi au fost evacuate aproximativ 250 de case, in timp ce in Cuza Voda au fost inundate doar o suta de locuinte, primarul uneia dintre cele doua comune declarand ca oamenii au fost evacuati inca din cursul zilei de vineri cu ajutorul militarilor, in conditiile in care unii batrani nu voiau sa isi paraseasca locuintele.

„In Slobozia Conachi au fost inundate aproximativ 250 de case. Paraul Suhurlui traverseaza centrul comunei Slobozia Conachi, pe o lungime de sapte kilmetri. Noi am evacuat oamenii, unele persoane batrane care nu voiau sa isi paraseasca locuintele au fost scoase din case cu ajutorul militarilor. Au fost inundate 250 de case”, a declarat Ion Neculau, primarul din Slobozia Conachi.

Ce s-a intamplat cu localnicii evacuati? Oamenii au fost gazduiti fie de rude sau prieteni, fie au dormit in sediul Primariei de care apartineau.

inundatiiVineri dupa-amiaza, premierul Victor Ponta a reusit sa inspecteze comunele galatene Cuca, Pechea, Costache Negri si Cudalbi, care au fost grav afectate de inundatii, promitandu-le sinistratilor ca in sedinta de Guvern de miercuri se va aproba alocarea banilor necesari refacerii caselor avariate, din Fondul de rezerva, evaluarea in acest sens facandu-se insa dupa retragerea apelor.

„Deocamdata, nu se poate face nimic pana cand nu se opreste ploaia si nu se retrag apele. Apoi se va putea face evaluarea situatiei din teren, dupa care, in sedinta de Guvern de miercuri, vom aproba alocarea din Fondul de rezerva a sumelor necesare cumpararii materialelor de constructie pentru refacerea caselor avariate. Acum, mai mult de-atat n-avem ce face”, a declarat premierul, odata cu vizita in comuna galateana Pechea.

Ponta a stat de vorba cu persoanele afectate de inundatii si a cerut primarilor sa spuna de ce au nevoie urgenta, acestia solicitand in mare parte saltele, paturi, combustibil si alimente.

„Mai bine scoatem oamenii din locuinte si ne injura decat sa se intample ceva”, si-a motivat premierul decizia de a scoate oamenii din case cu ajutorul armatei.

317466-2013-06-07-inundatii-lespezi14-rszTot vineri a fost prezentat de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati un bilant provizoriu al pagubelor produse de inundatii in ultimele 48 de ore. Potrivit acestui bilant, au fost afectate 22 de localitati, pagube inregistrandu-se inclusiv in orasul Tecuci, 2.434 de persoane au fost evacuate din locuinte, 1.374 de case au fost afectate de viituri, iar 11 locuinte au fost distruse complet pana in momentul intocmirii documentului. Totodata, 140 de persoane au fost salvate de la inec.

Vineri dimineata, insa, localnicii din patru comune galatene au fost evacuati deoarece este asteptata o noua viitura, dupa ce un iaz s-a revarsat din cauza ploilor puternice.

blank