Scriitoarea de romane poliţiste Val McDermid a cerut marţi Uniunii Europene să primească „rapid” Scoţia în blocul comunitar dacă naţiunea britanică alege independenţa, alăturându-se unui apel în acest sens făcut de circa 200 de personalităţi europene şi britanice, printre care muzicianul Brian Eno, informează AFP, potrivit agerpres.

Scoţia, în blocul comunitar în caz de independență

În total, circa 200 de personalităţi culturale din Marea Britanie şi Europa au semnat săptămâna trecută o scrisoare deschisă prin care solicitau liderilor UE să faciliteze revenirea Scoţiei în blocul comunitar dacă aceasta se pronunţă în cadrul unui referendum pentru independenţă.

Artiştii au solicitat UE să facă Scoţiei „o ofertă unilaterală şi deschisă de aderare” înainte de orice referendum pentru independenţă.

Majoritatea scoţienilor s-au opus independenţei într-un referendum de autodeterminare în 2014. Cu toate acestea, susţinătorii unui nou vot subliniază că Brexit-ul, căruia scoţienii i s-au opus în proporţie de 62%, a schimbat situaţia.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a promis că va organiza o nouă consultare în cazul unei victorii a partidului său, SNP, la alegerile de joi pentru reînnoirea Parlamentului scoţian. Premierul britanic Boris Johnson se opune cu tărie acestei idei.

„Sperăm să devenim o naţiune independentă”, a declarat scriitoarea Val McDermid, o prietenă a doamnei Sturgeon, într-o conferinţă de presă virtuală, precizând că speră că Scoţia va putea să se alăture din nou UE „cât mai repede şi mai uşor posibil”.

Scoţia independentă nu ar îndeplini imediat criteriile de aderare la UE, iar procesul de aderare este de obicei foarte lung, aminteşte AFP.