Peste 100
Actualitate, Featured

Peste 100 lideri, din intreaga lume, au semnat un angajament, pentru a stopa defrișărea pădurilor, până în 2030

Peste 100 de lideri mondiali au promis să facă toate demersurile pentru a opri defrișările până în 2030. Înțelegerea a fost inițiată chiar luni, în prima zi a summitului COP26 de la Glasgow.

Peste 100 lideri, din intreaga lume, au semnat un angajament, pentru a stopa defrișărea pădurilor, până în 2030

Prima zi din cadrul summitului COP26 de la Glasgow a venit și cu prima decizie majoră. Peste 100 de lideri mondiali vor semna Declarația de la Glasgow prin care se angajează să facă toate demersurile necesare pentru a opri și inversa defrișarea și degradarea terenurilor până la sfârșitul deceniului, susținute de fonduri publice și private de 19 miliarde de dolari pentru a investi în protejarea și refacerea pădurilor.

Țara noastră s-a alăturat și ea acestui demers. Președintele Klaus Iohannis, prezent la Glasgow, a fost de acord cu faptul că trebuie luate acțiuni urgente, mai ales că România ocupă un loc important în Europa, biodiversitatea ţării noastre generând servicii ecosistemice pentru continent și întreaga lume.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea colaborării internaţionale care este esenţială în combaterea schimbărilor climatice și pierderii biodiversităţii. Astfel, România susţine Declaraţia de la Glasgow privind pădurile și utilizarea terenurilor, o iniţiativă a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, informează Administraţia Prezidenţială.

Șeful statului a purtat o discuție și cu Prințul Charles despre mediu, iar Administrația Prezidențială a transmis că cei doi au convenit asupra nevoii de a găsi soluţii pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru conservarea biodiversităţii. Hotărârea a fost susținută și de liderii unor țări precum Brazilia, Indonezia și Republica Democrată Congo, care dețin în mod colectiv 85% din pădurile lumii.

Experții au salutat această mișcare, dar au avertizat că un acord anterior din 2014 „nu a reușit deloc să încetinească defrișarea” și trebuie respectate angajamentele. Declarația liderilor de la Glasgow privind utilizarea pădurilor și a terenurilor va acoperi păduri cu o suprafață totală de peste 13 milioane de mile pătrate.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, care găzduiește întâlnirea globală de la Glasgow, va numi acordul de marți „un acord de referință pentru protejarea și refacerea pădurilor Pământului”. O parte din fonduri vor fi direcționate către țările în curs de dezvoltare pentru a reface terenurile deteriorate, a combate incendiile și pentru a sprijini comunitățile indigene. De asemenea, guvernele din 28 de țări se vor angaja să elimine defrișările din comerțul global cu alimente și alte produse agricole, cum ar fi uleiul de palmier, soia și cacao, notează BBC.

Peste 30 dintre cele mai mari companii din lume se vor angaja, de asemenea, să pună capăt investițiilor în activități legate de defrișări. Totodată, la summit s-a stabilit și înființarea unui fond de 1,1 miliarde de lire sterline pentru a proteja a doua cea mai mare pădure tropicală din lume din bazinul Congo. Profesorul Simon Lewis, expert în climă și păduri la University College London, a declarat că este important să existe un angajament politic pentru a pune capăt defrișărilor.

Pe de altă parte, ecologiștii nu au atât de multă încredere în planul stabilit de liderii mondiali. Ecologistul Dr. Nigel Sizer a numit acordul „o mare problemă” și susține că pentru cei mai mulți, ținta anului 2030 va fi doar o mare dezamăgire. În afara conferinței, activista pentru schimbările climatice Greta Thunberg le-a spus tinerilor protestatari că politicienii care participă la COP26 „se prefac că ne iau viitorul în serios”.

COP26 își propune să mențină în viață ținta de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, peste nivelurile industriale. Oamenii de știință spun că pădurile și așa-numitele soluții bazate pe natură vor fi esențiale pentru atingerea acestui obiectiv. Pădurile au eliminat aproximativ 760 de milioane de tone de carbon în fiecare an începând cu 2011, compensând aproximativ 8% din emisiile de dioxid de carbon din combustibilii fosili și ciment, conform proiectului Biomass Carbon Monitor susținut de firma de analiză a datelor Kayrros.

În cea mai mare pădure tropicală a planetei, Amazon, defrișarea a accelerat alarmant de mult, sub președintele brazilian Jair Bolsonaro. Întrebat dacă Brazilia reprezintă un aliat de încredere în contextul acordului, secretarul pentru Mediu al Regatului Unit, George Eustice, a spus că „ar trebui să fim cu adevărat pozitivi atunci când țările se angajează”. Acesta a precizat că la ultima înțelegere de acest fel, țări precum Brazilia, Rusia și China nu au semnat.

Totuși, Eustice a subliniat faptul că de această dată Brazilia a prezentat interes pentru stoparea desfrișărilor. Zeci de șefi de stat se vor alătura angajamentului care obligă țările să-și reducă emisiile de gaze cu 30% până în 2030. În ziua de deschidere a conferinței de la Glasgow, India s-a angajat să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră la zero până în 2070, cu 20 de ani mai mult față de termenul stabilit de celealte țări.

blank