Elena Udrea şi Alina Bica au ajuns după gratii în Costa Rica, unde vor sta 60 de zile, timp în care autorităţile din România trebuie să pregăetească formalităţile de extrădare. Cele două au fost ridicate, miercuri, de Interpol de pe stradă, dar până să ajungă să dea explicaţii în faţa oamenilor legii, româncele au fost ajutate să se stabilească legal de un personaj controversat, un notar cu o mare influenţă în această ţară.

Numele bărbatului este Damaso Ruiz Carrion. El este cel care le-a întins o mînă de ajutor celor două românce fugare, dar şi liderul unei grupări care ajută traficanții columbieni să scape de justiția internațională, scrie presa din Costa Rica.

„Reținerea româncelor în cartierul La Sabana ar putea scoate la iveală rețeaua care a permis intrarea pe teritoriul costarican nu doar a româncelor, ci și a traficanților de droguri din Columbia”, scrie publicația Diario Extra, la câteva zile după ce Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute și arestate preventiv pentru două luni.

Jurnaliștii subliniază că Udrea şi Bica nu ar fi fost singurele cărora li s-au făcut astfel de favoruri. Alți cinci români, care au probleme cu legea acasă, au fost ajutați să-și obțină actele de același notar. De altfel, în luna februarie, Rise Project dezvăluia că Alina Bica a intrat în afaceri cu oameni condamnați sau anchetați în România pentru fraudă și corupție. Aceștia au constituit împreună o firmă în Costa Rica, iar actele au fost întocmite de același notar – Damaso Ruiz Carrion.

Citeste si...
Fuego, declaraiție emoționantă despre adevărata lui mamă!

„Contactul local al familei Bica în Costa Rica este românul Mihai Rădulescu, care a dobândit și cetățenie costaricană după ce s-a căsătorit cu localnica Josselyn Auxiliadora Granizo Garcia, în vara lui 2012”, scrie în ancheta Rise Project.

Ce le propune notarul celor care fug de autorităţi

Numele controversatului notar nu apare doar în actele românilor, ci și în mai multe acte ale traficanților de droguri columbieni. De astfel, se pare că Ruiz Carrion este capul unei rețele care aranjează căsătorii între tinerele costaricane și narcotraficanții columbieni, pentru ca aceștia din urmă să scape de justiție și să evite extrădarea.

În 2012, traficantul Jose Fernando Medina Chica, cunoscut în Columbia drept „Fer” sau „El Cuerpo”, s-a căsătorit cu o femeie din Costa Rica, pe nume Maria Monge Gamboa.

Numele său este unul cunoscut pentru autoritățile din Columbia, precum și pentru cele din Texas. El Cuerpo ar fi condus o rețea care ar fi traficat tone de droguri din America de Sud în Statele Unite.

Acest mariaj i-a permis să obțină cetățenia și să se ascundă, cel puțin o perioadă, de autorități. El a fost arestat în 2017, când a intrat în Columbia.