Numărul foarte mare de români care trăiesc într-o altă țară face ca cererea pentru serviciul de repatriere persoane decedate să fie din ce în ce mai mare. Din păcate, a crescut numărul românilor care decedează în străinătate.

Fie că este vorba despre diverse boli, accidente de muncă sau rutiere sau pur și simplu bătrânețea, numărul persoanelor care au solicitat ajutor specializat de la firmele care prestează servicii de repatriere persoane decedate a crescut considerabil. Cu toate că nimeni nu își dorește să apeleze la un astfel de serviciu viața este atât de imprevizibilă încât niciodată nu putem ști care sunt acțiunile pe care suntem obligați să le întreprindem.

Pentru ca problemele pe care le întâmpinăm pe parcursul vieții să nu ne pună la pământ din punct de vedere psihic este necesar ca fiecare dintre noi să aibă un psihic cât mai puternic. În orice moment trebuie să fim pregătiți din punct de vedere mental pentru diverse acțiuni care pot avea loc.

Decesul unei persoane dragi este una dintre situațiile pentru care trebuie să ne pregătim pentru că mai devreme sau mai târziu vom trece și printr-o astfel de situație dramatică. Din momentul în care un om se naște este clar că la un moment dat acesta va trebui să moară. Acesta este ciclul normal al vieții motiv pentru care ar trebui să nu mai privim decesul unei persoane cu atât de multă durere sufletească. Acesta pleacă într-o lume mult mai bună și are posibilitatea de a trăi viața veșnică.

Persoanele decedate în străinătate sunt aduse cu ajutorul firmelor care oferă servicii de repatriere persoane decedate

Tragedia cauzată de către decesul unei persoane devine și mai mare în momentul în care decesul survine într-o altă țară. Având în vedere că numărul de români plecați la muncă în străinătate crește de la o zi la alta dar și ținând cont de pericolele la care ne expunem în fiecare zi, conștient sau nu, există posibilitatea ca fiecare familie care are un membru plecat la muncă în străinătate să treacă printr-o astfel de tragedie. Indiferent de locul în care survine decesul unei persoane aceasta va fi înhumată în orașul/satul, în care locuiește familia acestuia.

Dorința de a dormi somnul de veci în localitatea natală sau în localitatea în care a trăit cel mai mult și s-a simțit acasă dar și faptul că familia este foarte aproape de locul în care este înhumat defunctul sunt principalele motive pentru care persoanele decedate sunt înmormântate în locațiile de care s-au simțit cel mai apropiate.

Pentru ca o astfel de situație să poată avea loc este necesară apelarea la serviciile unei firme care oferă transport funerar național. Asta în cazul în care decesul a avut loc pe teritoriul țării noastre. În cazul în care decesul a survenit pe teritoriul altei țări este necesară apelarea la serviciul repatriere decedati.

Având în vedere complexitatea procsului care trebuie parcurs dar și sensibilitatea acestuia este necesar ca firma care se va ocupa de repatrierea persoanei decedată să fie una care se bucură de un nivel cât mai ridicat de apreciere. De asemenea, este necesar ca aceasta să aibă o experiență cât mai mare pentru a putea face față provocărilor care apar în timpul procesului de repatriere a unei persoane decedate. Având în vedere că este vorba despre repatrierea unei persoane care a trecut în neființă sunt necesare parcurgerea mai multor etape. Acestea nu pot fi parcurse de către persoane care nu sunt autorizate și care nu au suficientă experiență în acest sens.

Pentru ca persoana decedată să poată fi înhumată cât mai repede este necesar ca procesul de repatriere să se desfășoare într-un timp cât mai scurt. Înfăptuirea acestei situații este posibilă doar în cazul în care specialiștii care se ocupă de repatrierea persoanei decedate știu cu exactitate care sunt pașii care trebuie parcurși într-o astfel de situație și au colaboratorii necesari pentru ca procesul de repatriere să se desfășoare fără nici un fel de problemă și într-un timp foarte scurt.

Aspecte ce trebuie evaluate pentru a putea identifica cea mai bună opțiune

La fel ca oricare alt serviciu, și serviciul de repatriere a persoanelor decedate trebuie să fie ales în funcție de anumite aspecte, cele mai importante fiind următoarele:

  • Nivelul de apreciere de care se bucură firma. Așa cum am menționat deja, firmele care se ocupă cu repatrierea persoanelor decedate sunt din ce în ce mai apelate de către clienți. Așadar, se poate vorbi despre firme care oferă acest serviciu într-un mod ireproșabil și firme care din varii motive nu sunt capabile să presteze cel mai eficient serviciu. Este logic că firmele care nu se bucură de o reputație ridicată trebuie evitate pentru ca procesul de repatriere să nu aibă de suferit.
  • Experiența avută. Nimeni nu cred că dorește să atribuie o astfel de operațiune unei firme care este la început de drum în acest domeniu de activitate. Așadar, trebuie avut în vedere și nivelul de experiență avut de către specialiștii care lucrează în cadrul firmei care se va ocupa de procesul de repatriere al persoanei decedată.
  • Mijloacele de transport utilizate. Pentru ca procesul să poată avea loc în condiții de siguranță este necesar ca mijlocul de transport utilizat să ofere toate condițiile necesare. Sunt foarte multe condiții care trebuie să fie îndeplinite de către mijloacele de transport utilizate într-o astfel de situație.
  • Prețul. Cu toate că este ultimul aspect care trebuie analizat într-o astfel de situație, prețul este un aspect care nu trebuie ignorat pentru că joacă un rol decisiv în contractarea serviciului. Acesta trebuie să reflecte cât mai bine calitatea serviciului oferit.