Desfășurare de forțe ale poliției
Featured, International

Percheziţii la o rețea de proxeneți ce ar fi obținut peste un milion de euro din exploatarea sexuală a unor tinere

Optsprezece percheziţii au avut loc, miercuri, în România, Marea Britanie şi Austria, la membrii unei grupări suspectate că a exploatat sexual 28 de tinere.

Victimele erau racolate prin metoda “loverboy”, iar dacă se împotriveau exploatării erau constrânse fizic sau moral.

În urma cercetărilor a reieşit că începând cu anul 2012 şi până în prezent, membrii grupării ar fi obţinut un profit ilicit de aproximativ 1.115.000 de euro.

Poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată şi procurori DIICOT – Structura Centrală au făcut, miercuri, 16 percheziţii domiciliare, în judeţul Giurgiu, şi au pus în executare 22 de mandate de aducere, pentru destructurarea unei grupări infracţionale bănuite de trafic de internaţional de persoane, informează DIICOT într-un comunicat de presă.

Concomitent cu percheziţiile din România au fost făcute alte două percheziţii domiciliare în Viena (Austria) şi o percheziţie în Huddersfield (Marea Britanie), în baza unor ordine europene de anchetă transmise de procurorii DIICOT autorităţilor judiciare competente din cele 2 state, arată Poliţia Română.

În urma percheziţiilor din România, au fost ridicaţi şi indisponibilizaţi 18.700 de lei, 4.300 de euro, 100 de dolari, precum şi 8 autoturisme de lux, o autoutilitară şi 6 ceasuri.

Percheziţii din Marea Britanie au fost identificate două femei exploatate de către membrii grupării, mai multe telefoane mobile şi medii de stocare.

″În urma activităţii derulate de către partenerii britanici, au fost identificaţi şi arestaţi 2 membrii ai grupării, care au fost depistaţi la adresa percheziţionată”, arată Poliţia Română.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, poliţiştii şi procurorii români au cooperat cu autorităţile poliţieneşti şi judiciare din Austria, Cipru, Germania şi Marea Britanie.

Conform sursei citate, din anchetă au rezultat indicii că, începând cu anul 2012, liderul grupului ar fi dezvoltat la nivelul unor state ca România, Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveţia şi Turcia legături infracţionale cu persoane pe care le-ar fi cooptat într-o grupare specializată în proxenetism, trafic de persoane, contrabandă şi spălarea banilor.

Astfel, începând cu anul 2012 şi până în prezent, membrii grupării ar fi recrutat 28 de femei, în special prin metoda loverboy, pe care le-ar fi plasat în diverse oraşe de pe teritoriul Europei, în scopul practicării prostituţiei şi obţinerii de foloase materiale.

În alte cazuri, liderul grupării ar fi recrutat tinere vulnerabile, cu o situaţie materială şi familială precară, provenind din medii defavorizate, pe care le cointeresa material în vederea deplasării şi practicării prostituţiei în străinătate.

“Membrii grupării sunt bănuiţi că, prin diverse tertipuri sau favoruri acordate (împrumutarea de bani, postarea unor anunţuri pe site-uri de profil, plata chiriei locuinţelor unde se prostituau, achiziţionarea biletelor de avion sau oferirea unor cadouri, în special bijuterii din aur) le creau persoanelor exploatate sentimentul că sunt profund îndatorate atât din punct de vedere moral, cât şi material faţă de aceştia, motiv pentru care trebuia să presteze servicii sexuale contra cost în beneficiul lor, chiar dacă îşi achitaseră demult eventualele obligaţii existente”, mai arată Poliţia Română.

În cazul în care victimele nu le înmânau membrilor grupării sumele de bani solicitate cu titlu de creanţe sau cuantumul sumelor obţinute în urma practicării prostituţiei nu se ridica la nivelul aşteptărilor acestora ori tinerele exploatate refuzau continuarea prestării activităţii, acestea erau constrânse psihic sau fizic.

Conform sursei citate, în aceeaşi manieră violentă procedau membrii grupării şi atunci când aflau că victimele au încercat sau au reuşit să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la situaţia lor.

“Astfel, membrii grupării fie recurgeau la ameninţări directe sau prin intermediul reţelelor sociale cu aplicarea de corecţii fizice victimelor sau membrilor familiei acestora, fie procedau efectiv la agresarea lor fizică. Gradul de cruzime al membrilor grupării rezultă şi din obligarea tinerelor exploatate la practicarea prostituţiei şi atunci când acestea erau gravide şi agresarea lor fizică, fără a ţine cont de starea de graviditate”, mai arată anchetatorii.

Toate aceste manifestări de violenţă verbală şi fizică le-au creat tinerelor exploatate o stare de temere evidentă.
Totodată, membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi tranzacţionat între ei victimele, cu sume între 5.000 şi 8.000 de euro.

 

blank