Academia de Științe ale Securității Naționale este fondată de Gabriel Oprea și se află sub triplu patronaj: SRI, MAI și MapN. Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, încasează de aici 2.700 lei pe lună.

Vicepremierul Vasile Dâncu, cel despre care gurile rele și iritările liberale spun că ar conduce, de facto, guvernul Cioloș, este membru-fondator al ASSN, ca și Oprea. Fostul director SRI George Maior a fost președinte al ASSN, iar în prezent Academia este condusă de fostul ministru PSD al Educației, Remus Pricopie. Din ASSN face parte si ministrul Educației, Adrian Curaj. Președintele Klaus Iohannis a spus despre ASSN ca “face din țara noastră un actor în dezbaterea globale de securitate”. Conform statutului Academia de Științe ale Securității Naționale este

“instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică”.

A fost înființată prin lege în 2012, la inițiativa deputaților Marian Săniuță, Eugen Bădălan, Ion Mocioalcă, George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru Frunzulica, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea si senatorul Teodor Meleșcanu. Adică nume importante de politicieni legați într-un fel sau altul de serviciile secrete. Guvernul Victor Ponta a emis Hotărârea nr. 1122/2013 pentru aprobarea Structurii organizatorice şi a Statutului Academiei de Ştiinţe Militare, în vigoare de la 07.01.2014. Sediul instituției se află în municipiul Bucureşti, şos. Panduri nr. 68-72, sectorul 5, adresa fiind identica cu a Colegiului National de Aparare din subordinea MApN.

Potrivit Statutului ASSN, Academia are în structură un număr de 3 secţii ştiinţifice, Secţia de ştiinţe militare, Secţia de ordine publică si Secţia de informaţii şi securitate naţională. Cele trei secții trebuie să contribuie la activitatea de cercetare ştiinţifică din domeniul lor de activitate, să dezbată probleme ştiinţifice care interesează ASM și să organizeze manifestări ştiinţifice.

Membrii titulari şi membrii corespondenţi sunt aleşi pe viaţă, iar membrii de onoare sunt aleşi pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi încă un mandat. Membrii asociaţi sunt selectaţi pe perioadele şi în condiţiile stabilite prin contractele de asociere.

La Palatul Cercului militar Naţional a avut loc la 27 august 2015 în prezența lui Klaus Iohannis, Gabriel Oprea și George Maior, conferința de prezentare a Noii Strategii Naționale de Apărare a Țării, eveniment organizat de ASSN.