Pensionarii
Social

Pensionarii, avertizați cu privire la scăderea pensiilor: Până acum nu există nicio decizie de recalculare

Pensionarii au intrat în panică după ce s-a discutat în spațiul public despre o eventuală scădere a pensiilor. În acest context, Casa Naţională de Pensii a anunțat că „până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023”.

Pensionarii, avertizați cu privire la scăderea pensiilor 

Mai exact, pensionarii au aflat din dezbaterile publice că vor scădea anumite pensii după recalculare. Casa Naţională de Pensii a ținut să facă câteva precizări cu privire la acest subiect care a speriat lumea și așa bulversată din cauza traiului tot mai greu.

CNPP a ținut să vină cu un comunicat cu privire la „scăderea pensiilor”. Mai exact, potrivit anunțului publicat pe site-ul oficial, se arată că „până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023”.

Mai departe, CNPP spune că „dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiștii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr. 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010)”.

Cum vor fi acordate majorările

Pensionarii

Cu privire la anumite erori, CNPP spune că „dacă sunt constatate acele erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat”.

De asemenea, Casa Naţională de Pensii a mai precizat faptul că „în anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP, dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile”, se arată în comunicat.

Pensionarii vor primi acasă deciziile de recalculare

CNPP mai arată că „pentru 509 de dosare s-a impus recuperarea debitelor. De altfel, de la un an la altul, numărul situațiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant”.

Casa Naţională de Pensii a mai subliniat că toate aceste „decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii”.

Pensionarii mai trebuie să știe că „deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, se arată în comunicatul emis de cnpp.ro.

blank