Pensionarii
Social

Pensionarii au ajuns la capătul răbdării: O să murim în beznă ca niște câini

Pensionarii au ajuns la capătul răbdării Scumpirile din ultima vreme i-au adus în pragul disperării pe cei mai mulți pensionari care mărturisesc că vor fi nevoiți să recurgă la gesturi extreme pentru a se ajunge cu banii.

Pensionarii din Botoșani abia mai fac față scumpirilor din ultima perioadă la energie și alimente, iar mulți se gândesc să recurgă la restricții extreme. Mulți dintre ei fiind foști CAP-iști, abia își duc zilele.

Unii sunt nevoiți chiar să-și întrerupă tratamentele din lipsă de bani, punându-și astfel sănătatea în pericol.

Pensionarii au ajuns la capătul răbdării

Sunt în jur de 80.000 de pensionari la Botoșani, iar potrivit statisticilor Casei Județene de Pensii, aproape jumătate, adică 30.000 de pensionari, trăiesc de pe-o zi pe alta, cu un venit lunar de numai 1.000 de lei.

Este și cazul unui pensionar din Costești care a declarat că a ajuns la capătul răbdării. El spune că, la fel ca mulți alți săteni în vârstă nu mai pot lucra pământul ca în tinerețe și sunt nevoiți să-și cumpere bunurile de bază de la magazin.

„Uleiul, zahărul, făina și cam toate ajungem să le cumpărăm. Am 76 de ani, nu mai pot munci să am pe iarnă.

Acum totul se scumpește. Uitați-vă numai la cartofi. De curent nici nu mai zic. Deocamdată, mai viețuim, dar cu schimbările astea, o să murim în beznă ca niște câini. Mai bine mă duceam de tânăr, să nu ne mai chinuim”, spune moș Vasile, potrivit adevarul.ro.

Soția lui moș Vasile este însă și mai radicală în ceea ce privește restricțiile și mărturisește că dacă va avea facturi și mai mari la curent vor sta în beznă.

„Stăm pe întuneric câteva zile. Mai avem lumânări. După aceea, mai aprindem becul și tot așa. Ce putem face, că doar nu ne dă lumină gratis! Cu ce să o plătim? Dacă nu mâncăm murim, dar dacă stăm oleacă pe întuneric nu piere nimeni”, adaugă botoșăneanca.

Pensia medie în România este de puțin peste 1.700 de lei

Un număr de 4.790.807 pensionari era înregistrat în septembrie 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.735 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 706.529 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 507 lei.

Din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.822.198 persoane, dintre care 2.201.804 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.932 de lei.

blank
blank