Pensionari
Featured, Social

Pensionari fără drept de muncă. Legal nu se poate, rămâne varianta „la negru”

Pensionari fără drept de muncă. Deși ministrul muncii Raluca Turcan promitea că cei care vor dori să lucreze până la bătrânețe o pot face, Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență prin care mai nou nici de la privat nu pot încasa venituri simultan, în cazul pensionării anticipate.

Pensionari fără drept de muncă. Guvernul și-a băgat coada în zona privatului pentru ca persoanele pensionate anticipat să nu încaseze venituri suplimentare. În prezent, persoanele pensionate anticipat sau parțial pot avea pensie cu alte venituri doar dacă sunt realizate din alte activități, nu din salariu. Adică pensionarii ar trebui să-și deschisă firmă sau să lucreze la negru pentru că legal nu se poate, așa e la noi, în România. Deși voia să schimbe acest lucru și să permită cumulul pensiei anticipate cu salariul, exclusiv în domeniul privat lucru anunțat în repetate rânduri de ministrul muncii Raluca Turcan, până la urmă Guvernul s-a răzgândit și n-a mai făcut-o.

Cauza este că ministrul finanțelor, Dan Vîlceanu, s-a opus, fiind vorba de o măsură care spune el că ar fi afectat bugetul de stat. OUG-ul 94/2021 adoptat de Guvern a făcut ca nici cei din privat să nu poate cumula pensia anticipată cu salariul primit. Mai precis, intenția inițială era ca persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial să poată cumula salariile cu pensia, însă numai cu condiția ca veniturile de natură salarială să provină din sistemul privat, nu din sistemul bugetar.

Pensionari fără drept de muncă

„Era un impact bugetar consistent. Iar în momentul în care soliciți pensionarea anticipată înseamnă că există anumite cauze care te pun în imposibilitatea de a mai lucra până la vârsta standard de pensionare. Dar, în acest moment, impactul bugetar e unul consistent și nu am putut să fim de acord cu aşa ceva”, a declarat Dan Vîlceanu. Acum, Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că beneficiarii pensiei anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale pot cumula pensia cu veniturile realizate din activități dependente, cu excepția activităților pe bază de contract individual de muncă sau din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.De pensia anticipată pot beneficia cei care, cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, adică 35 de ani. În schimb, de pensia anticipată parțială pot beneficia cei care, cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul complet de cotizare sau au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Pensionari fără drept de muncă

Sunt analiști economici care critică dur această decizie a Guvernului și speră să fie doar o eroare care va fi corectată. ,,Încă o decizie care arată că autoritățile continuă acest limbaj dublu, dăunator pentru economie și pentru nivelul de trai al românilor. Una spunem, alta facem – se dovedește a fi regulă după care funcționează actualul guvern. Să dai posibilitatea pensionarilor să își completeze veniturile din mediul privat reprezintă, pentru mulți dintre ei, singura șansă de a-și plăti facturile și a supraviețui acestei ,,creșteri economice”. Avem peste 1,3 milioane de pensionari care încasează pensia minimă și alți 1,2 milioane cu pensii de până în 1500 lei. Sper să fie doar o gafă cu iz birocratic, sper să nu fie rezultatul unui calcul cinic, cu iz contabil.”, a declarat pentru România Liberă, Adrian Negrescu, consultant economic.

OUG 94/2021 publicată în Monitorul Oficial pe 31 august:

Avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate e 31 decembrie 2018, se menţin până la 1 septembrie 2023. Până la această dată angajatorii au obligaţia să normalizeze condiţiile de muncă. Perioada cuprinsă între 31 decembrie 2018 şi 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează contribuţie de 4%, în acord cu prevederile Codului fiscal (mai precis, a prevederilor articolului 138 litera b) din Legea 227 din 2015, cu modificările ulterioare), se mai arată în OUG 94 din 2021
2. Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:

cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;

cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

Concluzia este cât se poate de evidentă, nu aduce anul, ce aduce clipa. Degeaba auzim promisiuni de la Guvern, căci tot Guvernul face exact invers. E greu de înțeles cum poți trăi dintr-o pensie minimă în țară, când facturile și prețurile cresc văzând cu ochii, iar premierul ne-a anunțat recent că nu plafonează prețurile la gaze și energie, ci va compensa. Când? Nu știm, dar trăim din promisiuni și speranțe.

blank