Ministrul Muncii
Actualitate

Pensiile care vor fi micșorate cu 15%. Ministrul Muncii a explicat de ce va fi luată această decizie

Guvernul lui Marcel Ciolacu se confruntă cu o altă criză socială, după ce profesorii au fost timp de două săptămâni în greva generală.Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat că anumite pensii vor fi micșorate cu 15%, fapt ce a nemulțumit o categorie întreagă de angajați.

Magistrații au anunțat că tribunalele vor fi de mâine blocate. În același timp, procurorii și judecătorii se pregătesc să organizeze cea mai mare grevă din ultimii ani. Toate aceste lucruri pentru că Guvernul și Parlamentul vor să reducă pensiile speciale cu 15%. Guvernanții vor ca orice pensie specială ce depășește salariul mediu net va fi impozitată cu 15%. În plus, magistrații nu sunt de acord nici cu pensionarea la 65 de ani. Marius Budăi, ministrul Muncii, a susținut că această problemă trebuie să fie rezolvată cât mai repede.

„Este clar că trebuie rezolvată această problemă a pensiilor speciale” pentru că ele sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale, că trebuie să nu mai fie posibilitatea legală de a se abuza de sisteme, că nu trebuie să mai avem situații în care 24 de ani să stai avocat și un an să stai magistrat și să ai pensie specială. De asemenea, trebuie ca fiecare să iasă la pensie la o vârstă așa cum sunt și cei din sistemul public, că nu trebuie niciun venit de la pensie să depășească venitul avut în activitate”, a spus Marius Budăi.

România nu își permite să piardă fonduri europene

Ministrul Muncii a mai adăugat că Marcel Ciolacu a fost destul de clar atunci când a susținut că România nu poate pierde fonduri europene din cauza pensiilor speciale. De asemenea, Budăi consideră că magistrații vor înțelege schimbările făcute de Guvern doar prin dialog. Premierul Ciolacu a discutat cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii marți, 20 iunie, întâlnire despre care Budăi a spus că a fost una „extrem de constructivă”.

„Poate ar trebui mai multă comunicare în interiorul sistemului, să vadă exact care sunt schimbările, care sunt și condiţionalităţile. Suntem în directă conlucrare cu dumnealor și cu Comisia Europeană pentru ultimele amendamente. Suntem extrem de determinați și noi și dumnealor ca jalonul și reforma să fie îndeplinite. Suntem în interiorul unei unor discuții și suntem pe final. Suntem la un sfert de pași să îndeplinim jalonul”, a mai spus Budăi.

Guvernul vrea ca pensiile speciale să fie calculate pe baza ultimilor 25 de ani de activitate și nu pe baza ultimelor 12 luni, precum se face în prezent. De asemenea, impozitarea o să se facă doar la cei care au o pensie mai mare decât venitul mediu net, cu o cotă de impozit de 15% pentru partea necontributivă. În forma actuală a proiectului se propune o cotă mai mare de impozitare, de 30%, doar pentru cei care depășesc venitul mediu brut. În plus, nicio pensie specială nu o să depășească salariul. Executivul vrea să crească vârsta standard de pensionare la 65 de ani, potrivit Antena 3 CNN.

blank