Featured, IT&C

Pe litoralul românesc a fost lansată prima aplicaţie dedicată salvării de vieţ

Prima aplicaţie dedicată salvării de vieţi pe litoralul românesc a fost lansată, vineri, la Constanţa. Odată instalată pe telefon, aplicaţia oferă şi informaţii despre vreme sau despre apa mării. Deocamdată, aplicaţia are integrate plajele din Constanţa şi Mamaia.

Prima aplicaţie dedicată salvării de vieţ

Potrivit dezvoltatorilor, aplicaţia lansată, vineri, la Constanţa, este dedicată salvării de vieţ în primul rând un instrument de ajutor, pe lângă serviciile de salvamar, aceasta punând la dispoziţia tuturor celor care vor să se bucure de plajă şi mare un mod rapid de informare şi de raportare a situaţiilor critice din zonă.

Cei care vor instala aplicaţia vor putea, prin serviciul de localizare, să primească informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care se află, dar şi diferite alerte pentru a semnala starea de siguranţă sau de pericol.

„Această aplicaţie a fost creată să vină în sprijinul turiştilor. Oamenii să fie bine informaţi atunci când vin la îmbăiere, să ştie cum să aibă comportamentul adecvat pe plajă, să nu îşi pună viaţa în pericol pentru că apa este un mediu periculos. (…) Suntem în pas şi noi cu tehnologia pentru a ajunge cât mai repede la ei informaţia. De exemplu, serviciul salvamar are culorile roşu şi galben. Plaja este supravegheată în momentul în care s-a arborat acest steag, când s-a arborat steagul galben este recomandat doar celor experimentaţi. Rolul acestei aplicaţii este să îi atenţioneze că s-a arborat steagul galben şi începe să fie pericol în apă. În momentul în care s-a arborat steagul roşu, este interzis la scăldat. Turistul, într-un timp foarte scurt, va fi informat că este pericol în apă şi să nu mai intre la scăldat, să nu mai lase copiii nesupravegheaţi pentru că cei mici nu ştiu, ei vor să se ducă în apă. Sunt foarte mulţi care ignoră acest sfat şi avem situaţii în care nu mai putem face nimic”, a declarat Gabriel Culea, coordonatorul Serviciului de Salvamar din Constanţa şi Mamaia.

De asemenea, Sea Status alertează turiştii în situaţia în care condiţiile meteo pun în pericol viaţa celor aflaţi pe litoral, iar prin intermediul aplicaţiei poate fi apelat şi numărul de urgenţă 112, în cazul în care este necesară prezenta salvamarilor, a paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

Între informaţiile utile ce pot fi găsite în aplicaţie se numără şi cele despre despre temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, temperatura apei, înălţimea valurilor şi starea mării, sfaturi pentru salvarea unei persoane de la înec, sfaturi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării, ori distanţa sigură de înot faţă de malul mării.

În prezent, Sea Status are integrate plajele din Constanţa şi Mamaia, dar va fi extinsă anul viitor pentru întreg litoralul, acolo unde sunt plaje supravegheate oficial de salvamari.

Aplicaţia Sea Status poate fi descărcată atât pentru sistemele Android, cât şi pentru iOS.

blank