Featured, International

Pe fondul protestelor din SUA, presa americană a scris că COVID-19 nu a ucis pe cine trebuie

După mai bine de trei luni, gripa COVID-19 nu mai este pe prima pagină, nici bilanțul morților, nici numărătoarea ventilatoarelor. Acum, pe prima pagina nu sunt sutele și miile de decese, ci unul singur – moartea unui american de culoare, în condiții suspecte, în mâinile polițiștilor.

Pe fondul protestelor din SUA, presa americană a scris că COVID-19 nu a ucis pe cine trebuie

”Oricât de cinic ar suna, dacă 100.000 de decese de covid nu pot zdruncina încrederea americanilor în Donald Trump, poate un deces în plus va reuși asta. În viziunea presei de mainstream, este vina lui Trump”, scrie The American COVID-19.

Ce se întâmplă în SUA începând de o săptămână s-a întâmplat și în deceniile anterioare. George Bush a avut cazul Rodnaey King, bătut cu bestialitate in Los Angeles, după ce consumase alcool și încercase să fugă de polițiști gonind cu aproape 200 km/h. Bill Clinton a avut cazul lui Amadou Diallo, împușcat de 41 de ori. George W. Bush a avut cazul Sean Bell. Barack Obama, președinte de culoare, a avut cazul Michael Brown, în 2012, în statul Missouri, și cazul Freddie Gray, în Maryland, în 2015. Atunci, Obama a spus că protestatarii sunt ”infractori”. Acum, tabăra democrată a fostului președinte Obama strânge bani pentru eliberarea pe cauțiune a protestatarilor arestați, care nu mai sunt infractori câtă vreme președinte este Donald Trump și câtă vreme Trump trebuie să fie învins de Joe Biden la alegerile din noiembrie.

Pe fondul protestelor din SUA, presa americană a scris că COVID-19 nu a ucis pe cine trebuie

Ce se întâmplă de o săptămână în America nu ține de administrația Trump și nici de un coronavirus. Polițistul Derek Chauvin, cel în mâinile căruia a murit George Floyd, nu a așteptat 20 de ani de carieră pentru a comite omorul prin imprudență instigat de vreun mesaj Twitter al președintelui Trump. În cariera lui, polițistul Chauvin a impuscat mortal un om, a rănit grav un altul, a fost acuzat de mai multe violențe. Cine s-a ocupat de o parte dintre aceste cazuri din statul Minnesota? Nimeni alta decât fost candidată democrată la președinție Amy Klobuchard, procuror districtual în Minnesota. Cine a fos președinte când acest polițist a comis aceste agresiuni? Președintele de culoare Barack Obama. Cine era procuror general? Procurorii generali Eric Holder și Loretta Lynch, ambii de culoare, ambii numiți de Barack Obama.

Pe fondul protestelor din SUA, presa americană a scris că COVID-19 nu a ucis pe cine trebuie

Covid-19 nu a omorât pe cine trebuia. Majoritatea victimelor au fost persoane de culoare sărace – circa jumătate dintre decesele din SUA au fost în zonele neglijate din orașul New York și nimănui nu i-a păsat prea mult de asta. Acum puteți vedea aceste zone la televizor, cu protestatari care se bat cu poliția (…) Covid a fost în primul rând o criza a inegalității economice. Dacă a fost o criză de leadership, atunci nu este legată de Trump, este o criza care începe în urma cu 50 de ani, o criză a lipsei de servicii medicale care începe la Nixon și merge până la Trump”, scrie The American Conservative.

Pe fondul protestelor din SUA, presa americană a scris că COVID-19 nu a ucis pe cine trebuie

Și pentru că virusul nu a creat emoția suficientă pentru o mobilizarea electorala anti-Trump, atunci poate protestele împotriva uciderii unui american de culoare vor face asta. În plus, protestele mai au o valență – pot fi puse pe seama implicării Rusiei. Chiar asta a făcut Susan Rice, fost consilier pentru Securitate al președintelui Obama și ambasador la SUA la ONU. Iată ce a spus Rice: ”Nu mai primesc rapoarte de la servicii acum însă, bazându-mă pe experiența mea, toate astea fac parte din scenariul rusesc. Nu le putem permite extremiștilor, actorilor străini, să ne distragă de la adevăratele probleme ale țării, vechi de secole, probleme care trebuie abordate cu responsabilitate”, a spus Rice. Ea a fost invitată la CNN, postul de televiziune considerat sursă credibilă de informații în întreaga lume, însă ceea ce a spus Rice, sursele ei, probele nu se ridică nici măcar la nivelul de credibilitate al unui site internet conspiraționist dintre cele înfierate de același CNN.

Ce se întâmplă în America de o săptămâna este o campanie electorală scăpată de sub control și prezentată ca un soi de revoluție televizată în direct. Este o revenire la vechea marotă a lui Donald Trump – agent al Rusiei repetată la începutul mandatului său sau la cea a lui Donald Trump – adeptul supremației albilor, lansată la jumătatea mandatului.

Întrebări fără răspuns
Publicația Off-Guardian pune mai multe întrebari legate de protestele care au eclipsat ceea ce era până mai ieri descris drept cea mai gravă pandemie din ultimul secol. Unele întrebări au răspunsuri parțiale. Altele își vor aștepta răspunsurile, cel mai probabil, ani în sir.

1. Cum s-a ajuns aici? A început cu imaginile în care polițistul Derek Chauvin își pune genunchiul pe gâtul unui om de culoare. Acest videoclip a devenit viral. Cum a devenit viral? Toata lumea se gândește că asta se întâmplă fără vreun sprijin. Nu este așa. Lucrurile nu devin virale, ele sunt făcute virale. Trebuie să existe imagini, trebuie editate, postate și trebuie să circule între persoanele potrivite, la momentul potrivit. Trebuie scrise texte care să le susțină. Trebuie create linii discursive.

2. Cum au devenit virale imaginile cu George Floyd? Brutalitatea poliției face parte din viața cotidiană din America, din păcate. Se întâmplă mereu, împotriva celor săraci și marginalizați, albi și negri. Unele violențe sunt înregistrate, însă majoritatea imaginilor nu sunt urmărite de nimeni și nimănui nu-i pasă.

3. De ce acest deces este diferit?

4. De ce aceste imagini au fost brusc remarcate, însă nu și celelalte zeci de clipuri cu polițiști violenți?

5. De ce, în doar câteva zile de la primul incident, compania Nike a realizat o reclamă nou nouță prin care susține protestele?

6. Cum se face că o mișcare socială descrisă drept spontană beneficiază de sponsorizări, de parcă ar fi un fel de echipă de fotbal?

7. De ce glorificarea violenței a devenit o temă centrală? Protestele sunt violente, însă presa liberală nu acuză această violență, ba chiar o fetișizează. Ani de zile, presa de mainstream a condamnat agresiunea, chiar și cea virtuală, a asociat-o cu ”masculinitatea toxică”. Acum, protestele violente din America se bucură de o altă interpretare.

8. De ce violența este acum considerată chiar bună? Să ne amintim că, vreme de luni de zile, cei care ieșeau din case fără permisiunea autorităților erau infractori și erau numiți ”covidioți”. Doar un inconștient ieșea din casă fără mască. Ni se spunea că sunt vieți în joc. Protestatarii erau comparați cu membrii unui cult al morții, oameni care vor să infecteze lumea. De ce nu se mai spun aceste lucruri despre protestatarii din SUA, ba chiar echipa de campanie a lui Joe Biden adună bani pentru a le plăti cauțiunea celor arestați?

9. De ce protestele și adunările din SUA, Londra, Berlin nu mai sunt privite ca niște ”crime”?

10. De ce oamenii care ies pe străzi în SUA spun că sunt grămezi de cărămizi adunate la locul protestelor?

11. De ce polițiștii se comportă mai rău decât de obicei, de parcă ar dori să aibă cea mai proastă imagine cu putință? De ce polițiștii din Minneapolis au reținut un reporter CNN de culoare fără a-i cere înainte de asta să orească cameră de luat vederi?

12. Ce obiectiv vor să atingă protestatarii pentru a se întoarce la casele lor? Violența, jaful și răzmerița nu vor rezolva problemele politice din America, ci vor cauza mai multe. Atunci, de ce este încurajată violența?

13. Cine va beneficia de pe urma haosului?

 

blank