Actualitate, Featured

Pe această rută sunt cei mai mulți hoți

Șeful Brigăzii de Poliţie pentru Transportul Public din cadrul Poliţiei Capitalei, comisar-şef Adrian Dinu a spus că hoţii de buzunare preferă linia tramvaiului 1 pentru că trece prin mai multe zone aglomerate.
Conform acestuia, „aproximativ 90% dintre infracţiunile de acest fel au loc pe mijloacele de transport în comun de suprafaţă, cea mai folosită rută fiind linia tramvaiului 1, preferată pentru faptul că trece prin mai multe zone aglomerate (Şura Mare, Vitan, Iancului, Bucur Obor, zona Gării de Nord – n.r)”.

Dacă metroul este evitat de cei care fură din buzunare pentru că nu pot scăpa foarte repede atunci când sunt detectaţi, nu același lucru se poate spune și despre scările rulante din interiorul staţiilor de metrou.
„Nu mai există zone de influenţă, hoţii de buzunare circulă acum de la un cap la altul al Bucureştiului”, a mai spus Adrian Dinu.

„Urmăresc în general buzunarele laterale, genţile nesupravegheate şi ghiozdanele în cazul copiilor. De aceea, călătorii trebuie să fie atenţi unde îşi pun telefonul, portofelul sau cum îşi ţin geanta”, a continuat Dinu. Hoţul de buzunare „de carieră” este non-violent, în general bărbat, trecut de 30 de ani, acţionează singur sau în grupuri de două-trei persoane. Uneori bărbaţii sunt ajutaţi de femei, unele chiar concubinele sau soţiile hoţilor. Marea majoritate sunt bucureşteni, dar există şi „navetişti” care vin în Capitală din judeţele apropiate. Sunt mai activi la final de săptămână în zonele aglomerate, spun poliţiştii. Nu se tem că ar putea fi surprinşi de camerele de luat vederi instalate în mijloacele de transport în comun. Sunt cazuri în care infractorii sunt trecuţi de 60 de ani şi ar putea fi uşor confundaţi „cu un pensionar respectabil plecat la piaţă să cumpere legume”, deşi au un trecut infracţional extrem de bogat în spate, a precizat Dinu. „La prinderea unui astfel de hoţ lucrează, nu de puţine ori, mai multe echipe de poliţişti. Este un efort considerabil, principala armă împotriva acestora fiind prinderea în flagrant. Sunt acţiuni care se pot derula pe parcursul mai multor zile”, a descris Dinu activitatea colegilor săi.

Conform datelor statistice oferite de Poliţia Capitalei, în primele nouă luni ale acestui an au fost prinse în flagrant 125 de persoane, valoarea bunurilor recuperate fiind de 18.068 de lei. În aceeaşi perioadă, Brigada de Poliţie pentru Transportul Public a destructurat 21 de grupuri de hoţi de buzunare, trendul acestui tip de infracţiuni fiind descendent. Odată prins, hoţul de buzunare riscă, potrivit Codului penal, până la cinci ani de închisoare.

blank