Actualitate, Stiri

Exclusiv ! Pavel Abraham despre apariția numelui său în interceptările din dosarul fraudelor bancare:

Exclusiv ! Pavel Abraham despre apariția numelui său în interceptările din dosarul fraudelor bancare:

Un fost client s-a folosit de numele meu pentru a-și apăra pielea
blankÎn interceptările din dosarul fraudelor bancare a apărut și numele fostului șef al Poliției Române, Pavel Abraham. Acesta a declarat, pentru expresspress.ro, că numelui său a fost folosit de o persoană, audiată în acest caz, pentru a scăpa de presiunile făcute de unul dintre capii rețelei.

Zeci de percheziții în București și Călărași, 100 de persoane audiate și un prejudiciu de 22 de milioane de euro. Acestea sunt „ingredientele” unei ample acțiuni, desfășurate de procurorii români, care vizează destructurarea unei rețele de interlopi, bancheri și angajați ai statului. Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, un ofițer DIE și trei bănci renumite din România au colaborat pentru a căpușa statul printr-o strategie năucitoare. Angajații băncilor acordau zeci de credite de la mai multe unități bancare din România garantându-se fonduri inexistente. Creditele nu mai erau astfel returnate, iar marele perdant era statul român care se angajase să acopere, prin fondul de garantare, până la 80% din pierderi.

Cum a ajuns numele fostul șef al poliției în dosar

Printre convorbirile apărute în dosarul stufos al fraudelor bancare, apare și numele lui Pavel Abraham. Acesta a explicat, pentru express-press, cum a ajuns să fie amintit: “Este vorba despre un client de-al meu, eu având calitate de avocat, care mă cunoștea de mai mult timp pentru că i-am apărat o rudă a lui într-un caz de trafic de droguri. Acets om, Iordache Gabirel Leonardo, a fost interceptat într-o conversație cu Ruse, care a început să pună presiune pe el ca să îl ajute să obțină nu știu ce credit. Atunci el, ca să scape de amenințările cu cuțitul și de presiuni, a susținut că mă cunoaște pe mine. Acum, când a ajuns în fața instanței, Iordache a recunoscut că a mințit în momentul în care s-a folosit de numele meu pentru a scăpa de amenințarea lui Ruse…pentru a-și apăra pielea”, a explicat Abraham.

Mulți audiați, puțini reținuți

După zeci de ore de audieri, procurorii au eliberat 23 de persoane din din cele 33 reținute. Printre cei lăsați sa plece se numără și vicepreședintele BRD, Claudiu Cercel. În ceea ce-l priveşte pe clientul meu, Claudiu Cercel, nu sunt probe nici indicii temeinice. Este un om nevinovat. Lăsarea în libertate nu prezintă pericol pentru ordinea publică”, a declarat avocatul Nasty Vlădoiu.

Premierul României: Toți trebuie trași la răspundere

Referitor la dosarul fraudelor bancare, Victor Ponta a declarat că, în curând, vor apărea și interceptările telefonice dintre memebrii rețelei. Mă bucur ori de câte ori instituţiile statului, şi mă refer şi la Parchet, şi la ceilalţi, îşi fac datoria şi combat astfel de reţele care de ani de zile căpuşeau sistemul bancar şi pe cel administrativ. E foarte bine, toţi trebuie traşi la răspundere. Nu pot decât să urez succes în asemenea acţiuni. (…) Veţi citi în stenograme, nu vă faceţi griji. Nu cred că mai există în România vreun dosar fără stenograme. Deci nu vă faceţi griji, stenograme sunt, staţi liniştiţi”, a declarat Victor Ponta.

www.expresspress.ro

blank