Patriarhul Kirill
International

Patriarhul Kirill, apel pentru pace. Ce mesaj a transmis de Paşte aliatul lui Putin: „Sângele curge în continuare”

Patriarhul Kirill, apel pentru pace. Conducătorul Bisericii Ortodoxe ruse, care a susţinut ”operaţiunea militară specială” a lui Vladimir Putin în Ucraina, anunţă sâmbătă că speră ca războiul rus să se termine rapid, însă fără să-l condamne, relatează AFP.

Patriarhul Kirill, apel pentru pace. Aliatul lui Putin a stropit cu apă sfinţită bucăţi de pâine de Paşte, cunoscută sub numele de ”kulişi” – într-o slujbă în exteriorul Catedralei Hristos Mântuitorul, la Moscova, sâmbătă, în ajunul Paştelui ortodox -, pentru a le trimite în regiunea ucraineană Donbas.

Patriarhul Kirill, apel pentru pace

”Fie ca Dumnezeu să le dea acest dar de Paşte ca ajutor celor care sunt implicaţi în acest conflict, să le potolească inimile, minţile şi sufletele, pentru ca acest război să se termine cât mai repede posibil şi ca pacea atât de aşteptată să domnească”, a spus el într-o rugăciune, potrivit News.ro.

Kirill a vorbit sâmbătă despre necesitatea unei reconcilieri, însă nu a pus în discuţie şi nu a criticat această campanie militară.

”Fie ca Domnul să reconcilieze mai întâi poporul nostru în Ucraina, în Donbas, unde sângele curge în continuare”, a spus patriarhul, care consideră – la fel ca liderul de la Kremlin – că ruşii şi ucranenii formează un singur popor.

Papa Francisc a anulat întâlnirea cu patriarhul Kirill, la Ierusalim

Papa Francisc a declarat într-un interviu pentru La Nacion că regretă faptul că planul a trebuit să fie „suspendat”, deoarece diplomaţii Vaticanului l-au sfătuit că o astfel de întâlnire „ar putea genera multă confuzie în acest moment”.

Prima întâlnire a celor doi, în Cuba, în 2016, a fost prima dintre un papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă, care a divizat creştinismul în ramuri orientale şi occidentale în 1054.

blank