Partidul
International

Partidul lui Putin îi cere acestuia să ajute militar rușii din estul Ucrainei, aflați în Lugansk și Donețk

Partidul rezidențial „Rusia Unită” , Vladimir Vasiliev a cerut miercuri, în Duma de la Moscova protecție militară pentru cetățenii ruși din estul Ucrainei, care locuiesc în cele două republici secesioniste, Donețk și Lugansk.

Partidul lui Putin îi cere acestuia să ajute militar rușii din estul Ucrainei, aflați în Lugansk și Donețk

Partiul „Rusia Unită” i-a cerut lui Vladimir Putin să acorde ajutor republicilor autoproclamate Lugansk și Donețk prin livrarea de tehnică militară necesară pentru contracararea agresiunii (n.red.- din partea Kievului) și apărarea locuitorilor. 

Anunțul a fost făcut de la tribuna Dumei de Stat de către Vladimir Vasiliev. „Ne adresăm către conducerea țării cu rugămintea de a ajuta republicile Donețk și Lugansk sub forma livrărilor de ajutor necesar pentru contracararea agresiunii militare și să luăm toate măsurile necesare pentru a garanta siguranța cetățenilor celor două republici”, a declarat Vasiliev. „Pe noi ne îngrijorează întrebarea legată de protejarea vieții cetățenilor ruși și a conaționalilor acestora, care trăiesc pe teritoriul celor două republici. În Consiliul Dumei, în grup și în partid noi ne-am consultat în legătură cu această problemă și am ajuns la concluzia că noi nu putem abandona oamenii la cheremul regimului de la Kiev”, a adăugat Vasiliev, citat de agenția TASS

Cele două republici secesioniste au declanșat o revoltă anti-Kiev în 2014, în încercarea de a opri parcursul proeuropean al autorităților guvernamentale. În urma conflictului în care peste 14.000 de oameni și-au pierdut viața, cele două regiuni și-au proclamat independența. După anexarea peninsulei Crimeea, Kremlinul a facilitat acordarea cetățeniilor ruse către toți locuitorii. Conform jurnaliștilor de la The Moscow Time, nu mai puțin de 200.000 de ucraineni au devenit cetățeni ai Federației Ruse.

Conform analiștilor militari europeni, Rusia ar putea folosi drept pretext pentru invazie apărarea cetăținilor săi din cele două republici autoproclamate. Acest scenariu a mai fost folosit de către Moscova în cazul invaziei din Georgia, din august 2008.