Featured, International

Partidul lui Merkel, în pragul destrămării. Iată de ce

Partidul Angelei Merkel, CDU, riscă să se destrame după 14 ani de când se află la conducerea Germaniei, în condiţiile în care a înregistrat rezultate din ce în ce mai proasta la alegeri, iar acum, mai mulţi lideri ai partidului vor să intre într-o alianţă cu extremiştii de dreaptă, AfD, relatează The Guardian.

În land-ul Turingia, acolo unde Angelei Merkel CDU a ajuns pe locul 3 , în urma Alternativei pentru Germania (AfD), partidul anti-imigraţie, de extremă dreapta, 17 politicieni ai CDU au scris o scrisoare conducerii partidului prin care cer ca „embargo-ul” politic impus extremiştilorde partidele tradiţionale să fie ridicat.

Scrisoarea, care nu menţionează explicit AfD, cere ca CDU să se pregătească de o coaliţie cu toate partidele alese în mod democratic, în dezacord total cu linia oficială a partidului de a nu negocia cu extremiştii.

Propunerea a fost întâmpinată de mai multe condamnări din partea conducerii de la nivel naţional a partidului. Într-un articol editorial publican în Der Spiegel, miercuri, secretarul partidului, Paul Ziemiak, l-a numit pe liderul din Turingia al AfD „un nazist”, argumentând că o coaliţie cu partidul de extremă dreapta ar însemna „o trădare a valorilor creştin-democrate”.

Dacă organizaţia turingiană a CDU va alege să coopereze cu AfD, spune politicianul Werner Henning, asta va „duce la destrămarea partidului”. Josef Schuster, preşedintele unei organizaţii evreieşti importante spune că o astfel de scrisoare ar putea induce ideea că AfD este o formaţiune acceptabilă socială. Schuster avertizează că, în trecut, politicienii au mai girat un alt partid de extremă dreapta în Germania, cu rezultate catastrofale.