Partidele
Actualitate, Featured

Partidele ar putea strânge o avere până la finalul ciclului electoral

Partidele primesc subvenții cu mult peste nevoile lor, iar legea le permite să păstreze aceste sume. La finalul ciclului electoral, cele mai multe dintre partide vor avea o comoară în contul bancar.

Potrivit unui raport realizat de Expert Forum (EFOR), sumele pe care partidele le-ar putea avea în conturi înainte de alegerile din 2024 și le-ar putea folosi ar fi consistente.

În jumătate de an, șapte partide politice au primit 92 de milioane de lei din cele 162 de milioane cât prevede bugetul de stat pentru anul curent, sumele cheltuite ajungând la aproximativ jumătate din cele primite. Ținând cont că partidele economisesc jumătate din banii de la stat, la finalul ciclului electoral ar putea avea sume de ordinul zecilor de milioane de euro în conturi.

PSD a primit 124 de milioane de lei anul trecut, în 2019 suma de 143 de milioane de lei și va primi aproape 60 de milioane în 2021. Partidul cheltuie cam jumătate din fonduri pe an, potrivit calculelor experților. „Dacă facem o medie și ținând cont și faptul că alocările depind de votul politic din Parlament, ar putea rămâne cu 30-40 de milioane pe an. În următorii trei ani ar putea ajunge la o rezervă de 100-120 de milioane, la care s-ar mai adăuga alocările din 2024, deci peste 150 de milioane surplus, bani care ar putea fi folosiți pentru alegeri. În acest calcul pur ipotetic nu intră și cheltuielile pe care partidul le face deja, ar fi doar ce rămâne peste cheltuielile care reprezintă 50-60% din sumele primite”, arată EFOR.

În ceea ce privește AUR, formațiunea a strâns în prima jumătate de an șapte milioane de lei. Dacă va continua în același stil, ar putea strânge peste 50 de milioane de lei până în 2024, inclusiv.

„Acest exercițiu ne arată că fondurile din subvenții sunt mult peste nevoile partidelor, iar nivelul sumelor alocate către partide intră în dezacord cu recomandările și standardele internaționale”, susține EFOR. Potrivit unei recomandări a Comisiei de la Veneția, subvențiile trebuie să asigure sprijinul pentru funcționarea partidelor, dar „nu ar trebui să fie singura sursă de venit”.

Secretele partidelor

EFOR atrage atenția că fondurile transferate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) către partidele politice au crescut constant în ultimii ani, însă modul de cheltuire al acestora rămâne netransparent. Majoritatea partidelor, cu excepția PLUS care a confirmat trimiterea informațiilor și a AUR care nu cheltuiește banii, nu răspund solicitărilor.

AEP a demarat controale în 2019 și 2020 și a sancționat cu amenzi PSD, PMP, ALDE, USR și PNL. Documentul publicat nu ne arată specific dacă sancțiunile au fost aplicate pentru subvenții, întrucât sunt enumerate mai multe articole care au fost încălcate.

Cheltuieli iresponsabile

Una dintre problemele semnalate de raport a fost aceea, ca și în lunile trecute, că partidele continuă să își cheltuiască o mare parte din bani pentru propagandă.

Partidele au cheltuit 46 de milioane din suma totală transferată în prima jumătate a anului, adică jumătate. PSD a primit cei mai mulți bani, dar a și cheltuit cel mai mare procent, adică 65%; același procent l-a cheltuit și PMP din banii primiți. Liberalii au cheltuit 40% din bani, iar Pro România a cheltuit două ori mai mult decât a primit. AUR nu a cheltuit decât 43 de lei din șapte milioane de lei primite, pentru dobânzi bancare.

Partidele au cheltuit mai mult de jumătate din bani pentru propagandă și presă și o cincime pentru personal. Aproape 7% au fost cheltuiți pe chirii și utilități sedii, iar 4% pentru consultanță politică. Sondajele de opinie au reprezentat 2,6% din contractele partidelor politice. PSD a cheltuit 66% din bani pentru propagandă și 14% pentru personal. Și PNL a cheltuit pentru propagandă 64% din fonduri, pentru personal – 10% și pentru consultanță politică 8%.

Pro România Partidul a rămas cu datorii semnificative în urma alegerilor parlamentare. Cu toate acestea a cumpărat într-un an trei mașini de lux, care au costat între 300.000-350.000 de euro. Deși legea nu interzice aceste cheltuieli, EFOR atrage atenția că este un caz de cheltuire iresponsabilă a banului public.

„Este esențial să limiteze alocările către partide, cu posibilitatea de a le recalcula periodic și de a acorda sprijin proporțional și partidelor mai mici, care nu au intrat în Parlament. Partidele primesc mult prea mulți bani pentru propriile nevoi, astfel că limitele generale trebuie reduse semnificativ”. RAPORT EFOR

blank