Parlamentul Portugaliei lege, persoanele de peste 18 ani vor putea să solicite asistenţă pentru a-şi pune capăt zilelor dacă se află în fază terminală
Featured, International

Parlamentul Portugaliei aprobă eutanasia pentru pacienții cu boli terminale

Parlamentul Portugaliei a votat vineri pentru legalizarea eutanasiei, această ţara devenind a şaptea din lume în care pacienții în faza terminală a unei boli grave, vor putea cere asistenţă din partea unui medic pentru curmarea suferinței.

Parlamentul Portugaliei lege, persoanele de peste 18 ani vor putea să solicite asistenţă pentru a-şi pune capăt zilelor dacă se află în fază terminală şi suferă de o durere „persistentă” şi „insuportabilă”, cu excepţia cazului în care se consideră că nu au discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie, relatează Reuters.

Această variantă va fi deschisă doar cetăţenilor portughezi şi rezidenţii legali, pentru a preveni ca oamenii să călătorească în Portugalia pentru a obţine ajutor medical ca să-şi pună capăt zilelor.

Legea se află acum la Președintele Marcelo Rebelo de Sousa, pentru promulgare. El a declarat anterior că va respecta votul parlamentului.

Unii au criticat momentul acestui vot, reprezentanţi ai partidului de opoziţie PSD (de centru-dreapta) afirmând că din cauza pandemiei de coronavirus care afectează ţara „există o mare nelinişte, o mare teamă în rândul oamenilor care are legătură cu chestiuni de viaţă şi de moarte”.

Într-o scrisoare adresată parlamentului, două grupuri care administrează majoritatea căminelor de bătrâni din Portugalia, care au fost dur lovite de pandemie, susţin că „aprobarea eutanasiei reprezintă o lipsă de respect pentru toţi aceşti oameni”.

Care sunt țările care permit eutanasia la cerere
Țările care au legalizat eutanasia sunt: Elveția, Belgia, Olanda, Luxemburg, Canada, Columbia, Statul Victoria din Australia, câteva dintre Statele Unite (Oregon, Washington, Vermont, California, Colorado, Washington DC, Hawaii, New Jersey, Maine și Montana).

Mai există și țări în care este legală sedarea paliativă, cum este cazul Franței. Sau eutanasia pasiva (refuzarea tratamentului care duce la moarte): Norvegia, Lituania, Letonia, danemarca, Ungaria, Germania, Austria, Suedia și Regatul Unit.

blank