Parlamentul European
International

Parlamentul European. Decizie cu majoritate covarșitoare: „Rusia, stat care sponsorizează terorismul”

Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a declarat Rusia drept stat care sponsorizeaza terorismul, indica un comunicat al PE difuzat miercuri.

Eurodeputatii au adoptat, cu 494 voturi ”pentru”, 58 ”impotriva” si 44 abtineri, o rezolutie legata de ultimele evolutii din razboiul brutal de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, informeaza Agerpres.

Documentul subliniaza ca atacurile si atrocitatile deliberate comise de fortele ruse si reprezentantii acestora impotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile si alte incalcari grave ale dreptului international si umanitar constituie acte de terorism si crime de razboi. In lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizeaza terorismul si „recurge la mijloace teroriste”.

Intrucat in prezent Uniunea Europeana nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul European le solicita UE si statelor sale membre sa elaboreze un cadru juridic adecvat si sa ia in considerare adaugarea Rusiei pe o astfel de lista. Acest lucru ar duce la o serie de masuri restrictive semnificative impotriva Moscovei si ar avea implicatii restrictive profunde pentru relatiile UE cu Rusia.

Intre timp, eurodeputatii solicita Consiliului sa includa organizatia paramilitara rusa ”Grupul Wagner”, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut si sub numele de ”Kadiroviti”, precum si alte grupari armate, militii si interpusi finantati de Rusia, pe lista UE a teroristilor.

Parlamentul European solicita Uniunii Europene sa izoleze si mai mult Rusia la nivel international, inclusiv in ceea ce priveste apartenenta Rusiei la organizatii si organisme internationale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite. Eurodeputatii doresc, de asemenea, ca relatiile diplomatice cu Rusia sa fie reduse, contactele UE cu reprezentantii oficiali rusi sa fie mentinute la nivelul minim absolut, iar institutiile din UE afiliate statului rus ce raspandesc propaganda de stat in intreaga lume sa fie inchise si interzise.

In contextul escaladarii actelor de terorism ale Kremlinului impotriva civililor ucraineni, rezolutia PE solicita statelor membre sa finalizeze rapid lucrarile privind un al noualea pachet de sanctiuni impotriva Moscovei.

Eurodeputatii mai doresc ca tarile UE sa previna, sa investigheze si sa urmareasca penal orice eludare a sanctiunilor existente si, impreuna cu Comisia Europeana, sa ia in considerare posibile masuri impotriva tarilor care incearca sa ajute Rusia sa eludeze masurile restrictive puse deja in aplicare.