Parlamentul European și liderii grupurilor politice din legislativul european cer Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina și din jurul acestui stat către locurile de unde au fost dislocate inițial. De asemenea, într-o declarație comună adoptată miercuri, aceștia vor ca proiectul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia către Germania, să fie întrerupt dacă Rusia atacă Ucraina.
Parlamentul European condamnă, în cadrul unei declarații comune adoptată miercuri, „comasarea militară a Rusiei în și în jurul Ucrainei și amenințarea acesteia cu o agresiune militară”.
„Această comasare militară, la granița cu Ucraina, în Belarus, în Crimeea anexată ilegal, în Marea Neagră, precum și în entitățile separatiste nerecunoscute Donețk și Lugansk, este o amenințare directă la securitatea Ucrainei. Amenințarea privind folosirea forței este împotriva Cartei ONU și a principiilor fundamentale ale legislației internaționale.
Suntem uniți în cererea noastră ca Federația Rusă să înceteze amenințarea militară și încercările de destabilizare și să-și retragă imediat și deplin forțele sale și echipamentul militar de la frontierele Ucrainei către locurile de unde au fost dislocate inițial.
Parlamentul European cere Rusiei să retragă trupele din jurul Ucrainei. Liderii PE vor întreruperea Nord Stream 2 în cazul unui atac
Susținem neclintit independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Credem cu tărie că alegerea unei alianțe pentru oricare stat nu trebuie să fie supusă unei aprobări din partea unui stat terț.
Susținem eforturile diplomatice ale liderilor europeni de a dezamorsa tensiunile și îndemnăm Rusia să contribuie la o dezescaladare imediată. Suntem la fel de determinați în sprijinirea unui răspuns robust dacă Rusia va continua să nu se conformeze cu angajamentele și obligațiile sale internaționale și va lansa un atac împotriva Ucrainei.
Reiterăm apelul nostru către Consiliul Uniunii Europene de a rămâne pregătiți să adoptăm rapid sancțiuni economice și financiare severe împotriva Federației Ruse în strânsă coordonare cu partenerii transatlantici și cei cu gândire asemănătoare. Astfel de sancțiuni ar trebui să includă excluderea Rusiei din sistemul SWIFT, sancțiuni individuale împotriva indivizilor apropiați președintelui rus și familiile acestora, care implică înghețarea activelor financiare și fizice din UE precum și interdicții de călătorie. Reiterăm cererea noastră pentru o întrerupere imediată a proiectului Nord Stream 2 dacă Rusia va lansa un atac împotriva Ucrainei.
Respingem în mod hotărât orice încercare de a slăbi sau submina principiile și mecanismele pentru securitate și cooperare în Europa și salutăm unitatea părților europene și transatlantice în acest sens. Aceste principii și mecanisme au fost agreate de comun acord în Documentul Final de la Helsinki din 1975, reconfirmat în Carta de la Paris pentru o Nouă Europa din 1990 și sunt întruchipate astăzi de către OSCE.
Astfel salutăm fără rețineri și sprijinim eforturile președintelui OSCE de a iniția un dialog substanțial și sincer privind securitatea europeană cu scopul de reangajare la principii, întărire a instituțiilor și reînvigorare a mecanismelor de securitate în Europa în concordanță cu litera și spiritul de la Helsinki.
Ne exprimăm solidaritatea nedivizată cu populația Ucrainei. Mai mult de 14.000 de oameni și-au pierdut deja viața într-un conflict tragic în estul Ucrainei care a fost declanșat de Rusia și este ținut în viață de așa-numiții separatiști sprijiniți de Rusia.
Respingem în mod hotărât încercările continue ale Rusiei de a destabiliza Ucraina, inclusiv prin posibila recunoaștere a așa-numitelor entități Donețk și Lugansk, și de a împiedica statul de la a înainta pe calea sa către democrație și prosperitate.
Suntem uniți în spatele eforturilor Ucrainei către o reformă democratică, prosperitate economică și progres social. Credem că aceste eforturi merită cel mai puternic sprijin posibil. Astfel cerem UE și statelor membre să continue furnizarea de sprijin politic, ajutor economic și asistență macrofinanciară și tehnică acolo unde este nevoie, inclusiv în apărare și domenii legate de securitate și de a dezvolta o strategie pe termen lung de a sprijini eforturile Ucrainei de a întâri reziliența instituțiilor sale democratice și economice.
Salutăm faptul că unele state și-au mărit sprijinul militar pentru Ucraina și furnizarea de arme defensive, în linie cu Articolul 51 al Cartei ONU care permite autoapărare individuală și colectivă. De asemenea cerem Ucrainei să rămână unită și fermă în reformele sale comprehensive în linie cu angajamentele făcute ca parte a Zonei de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare. Aceste reforme vor susține ambițiile Ucrainei pentru o asociere politică și economică mai apropiată de UE.
Cerem instituțiilor UE să mențină o perspectivă credibilă pe termen lung pentru aderarea la UE a Ucrainei în linie cu Articolul 49 al TUE, precum și oricărui stat european, și de a lucra către o accelerare bazată pe merit la integrarea graduală în Piața Unică a UE, prevăzută în Acordul de Asociere”, arată un comunicat de presă.