International, Stiri

Parlamentul de la Kiev respinge ideea unui referendum în ziua alegerilor prezidenţiale

Parlamentarii cred că un referendum pe tema integrităţii teritoriale a Ucrainei ar trebui organizat, dar nu în timpul războiului

  Kiev

Parlamentul de la Kiev (Rada Supremă) a respins marţi ideea organizării unui referendum pe subiectul integrităţii teritoriale a Ucrainei odată cu alegerile prezidenţiale de la 25 mai, informează Interfax, citând un deputat al fracţiunii ‘Batkivşcina’, partid al fostului premier Iulia Timoşenko. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe desfăşurate cu uşile închise, relatează Agerpres.

În favoarea referendumului au votat numai 154 de parlamentari, în condiţiile în care erau necesare minim 226 de voturi pentru ca o consultare populară să fie programată în aceeaşi zi cu scrutinul prezidenţial.

Potrivit parlamentarului ‘Batkivşcina’ Aleksandr Brighineţ, un referendum în Ucraina pe această temă trebuie să aibă loc, dar nu în timpul războiului. ‘Este imposibil a organiza un referendum sub ameninţarea armei’, a afirmat el.

Un proiect de lege ce propunea consultarea populaţiei ucrainene privind integritatea teritorială a Ucrainei, în ziua alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, a fost înregistrat în Radă marţi şi dezbătut în aceeaşi zi, menţionează agenţia citată.