Parlamentul Britanic
Featured, International

Parlamentul Britanic cere schimbarea politicilor OMS împotriva țigărilor electronice

Parlamentul Britanic, format atât din membri ai conservatorilor, cât și ai laburiștilor, cere guvernului din Regatul Unit să își exprime opoziția față de politicile prohibitive ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) împotriva țigărilor electronice și ale altor alternative la fumat, cu ocazia Conferinței Părților (COP9) a Convenției-Cadru Privind Controlul Tutunului (Framework Convention on Tobacco Control – FCTC), care va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Vapatul este cu cel puțin 95% mai puțin nociv decât fumatul

Decizia parlamentarilor britanici vine în urma unei anchete de 4 luni în legătură cu modul de lucru și mesajele publice eronate transmise de Secretariatul FCTC și în special cu lipsa unui proces decizional care să fie bazat pe dovezi științifice. De altfel, OMS a îndemnat statele în repetate rânduri să introducă noi interdicții la adresa țigărilor electronice.

Marea Britanie a integrat cu succes țigările electronice în politicile de combatere a fumatului, iar măsura a dus la scăderea prevalenței fumatului la 12% în 2020, o scădere-record cu 5 procente față de 2017. În plus, conform unui studiu de amploare făcut de Public Health England, agenția de sănătate publică a guvernului britanic, vapatul este cu cel puțin 95% mai puțin nociv decât fumatul.

Prin comparație, prevalența fumatului în Uniunea Europeană a scăzut cu doar 3 procente în aceeași perioadă, iar media este astăzi la 23%. În România, țigările electronice sunt reglementate aproape la fel de strict ca țigările, o politică legislativă care privează fumătorii de accesul la alternative mai puțin nocive, iar numărul fumătorilor a crescut în ultimii 3 ani cu 2 procente. Mai exact, 30% din populația țării fumează.

În aceste condiții, Grupul Parlamentar format din membri ai Camerei Comunei și ai Camerei Lorzilor dorește să se asigure că recomandările OMS vor fi elaborate pentru a evita efecte negative pentru milioane de fumători din Marea Britanie și Europa.

Parlamentul Britanic cer ca OMS să asigure accesul fumătorilor la alternative mai puțin nocive. În urma unei anchete, Grupul Parlamentar a întocmit un raport, în care face următoarele recomandări:

respectarea de către OMS a faptul că la baza tratatului FCTC se află principiul de reducere a riscului (harm reduction), adică renunțarea la pedepsirea consumatorului prin politici de tipul ”quit or die”, și asigurarea accesului fumătorilor la alternative mai puțin nocive (țigarete electronice, produse din tutun care nu arde, snus).

respingerea oricărei decizii de interzicere a țigărilor electronice sau a oricăror alte alternative la fumat.

crearea unui Comitet de Lucru în cadrul Secretariatului FCTC care să ia în calcul dovezile științifice și cercetările referitoare la noile tehnologii din domeniu.

participarea la lucrările COP 9 a unei delegații cuprinzătoare, formate din experți în reducerea riscului si consumatori alături de autoritațile responsabile, astfel încât să se asigure transparență în luarea deciziilor. În prezent lucrările se desfășoară netransparent, deciziile fiind luate în totală izolare.

Asociația Industriei de Vaping (AIV) susține că aceste recomandări sunt aplicabile și în cazul României și cer autorităților române să le ia în considerare nu numai în pregătirea participării delegației naționale la COP 9, dar și în orice proces de reglementare a țigărilor electronice și altor alternative la fumat.


blank