Actualitate, Stiri

Parlamentul a aprobat trimiterea actelor din DOSARUL NANA către Parchetul General

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a transmis o scrisoare Parlamentului prin care solicită ca documentele şi concluziile cuprinse în Raportul Nana, în urma anchetei privind terenul de 300 de hectare cumpărat de Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, să fie transmise către instituţia care o conduce. Birourile reunite ale celor două Camere au aprobat trimiterea actelor. Procurorii au deschis dosar penal privind terenurile de pe raza comunei Nana, județul Călărași, în aprilie 2014, în urma sesizării transmise de Corpul de Control al premierului.

basescu2_98910800

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis să trimită Parchetului General documentele care au stat la baza activităţii Comisiei Nana, la cererea procurorului general.

‘Procurorul general a făcut o solicitare care nu este în termeni foarte expliciţi, dar nu a existat niciun fel de reţinere. Toate documentele comisiei care şi-a desfăşurat lucrările vor fi trimise către Parchetul General, conform solicitării’, a declarat preşedintele Senatului la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a trimis o scrisoare Parlamentului prin care a solicitat să îi fie transmise documentele care au stat la baza activităţii Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana.

Parchetul General a mai cerut în luna iulie documentele comisiei Nana. Solicitarea a fost transmisă de un procuror Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, însă conducerea Camerei a decis să returneze documentul şi să solicite o cerere în acest sens semnată de procurorul general.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, preciza, la acea vreme, că Biroul Permanent este de acord cu trimiterea documentelor şi raportului comisiei Nana către Parchetul General, aşa cum această instituţie a solicitat, dar este necesar ca procurorul general să trimită o scrisoare semnată de el în acest scop.

“Am avut pe ordinea de zi o cerere din partea unui procuror, şef de secţie, pentru a pune la dispoziţie toate documentele pe care comisia Nana le-a analizat şi raportul comisiei Nana. Din punct de vedere constituţional comunicarea dintre Parchetul General şi preşedintele Camerei se face de către procurorul general prin ministrul Justiţiei sau direct domnia sa. Noi am aprobat de principiu să punem la dispoziţie toate documentele, dar din punct de vedere regulamentar, am returnat acest document, suntem obligaţi să cerem, rugând-l pe procurorul general, să trimită această cerere sub semnătura domniei sale. Există două erori de fond, în primul rând nu Biroul permanent al Camerei ia această decizie, ci Birourile permanente reunite şi scrisoarea trebuie să fie adresată de către procurorul general celor doi preşedinţi ai Camerei şi Senatului pentru a fi discutată în cadrul Birourilor reunite astfel încât documentele să fie scoase din arhiva Senatului, să fie puse la dispoziţia Parchetului General”, a spus Zgonea, după şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Zgonea a adăugat că într-o perioadă foarte scurtă procurorul general va trimite scrisoarea, el şi preşedintele Senatului vor convoca Birourile permanente reunite să vor pune la dispoziţia Parchetului toate documentele cât se poate de rapid.

“I-am transmis o scrisoare procurorului general prin care i-am explicat că decizia nu aparţine Camerei, noi suntem de acord, vom vota toţi din Biroul permanent de la Cameră pentru transmiterea documentelor, când scrisoarea va veni oficial, respectând Constituţia. Vom convoca Birourile, legea ne obliga să punem deîndată aceste documente la dispoziţia Parchetului. Cred că în maximum o săptămână se rezolvă, Birourile permanente se pot reuni oricând, chiar mâine sau poimâine”, a precizat Zgonea.

Procurorii au deschis dosarul penal privind terenurile de pe raza comunei Nana, județul Călărași, în aprilie 2014, în în urma sesizării transmise de Corpul de Control al premierului.

Parchetul precizează că Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu şi Marian Dobre sunt urmăriţi penal pentru conflict de interese, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale, în timp ce Gheorghe Dobre şi Georgică Stolea sunt cercetaţi pentru conflict de interese şi abuz în serviciu.

Totodată Alina Simona Preda este urmărită penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale şi Constantin Manea pentru abuz în serviciu.

“Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că suspecții, în perioada 2005-2010, în calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au participat la analizarea, verificarea, soluționarea și înaintarea în vederea validării cererilor depuse de către ei înșiși, rude ori afini ai lor, având ca obiect constituirea ori reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafețe de teren agricol.

În aceeași perioadă, prin îndeplinirea defectuoasă ori neîndeplinirea aribuțiilor ce le reveneau, au fost emise titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau îndreptățite să le primească, fiind prejudiciat în acest mod domeniul privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate cu încălcarea dispozițiilor legale.

La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat înscrisuri falsificate (printre care și certificate de stare civilă), prin contrafacerea conținutului și folosirea de formulare tipizate elaborate în afara cadrului legal”, se arată în comunicatul procurorilor.